Foto: Fredrik Sandberg/TT

Långvarig trädstrid i Ronneby över

Uppdaterad
Publicerad

Striden om lindarna har pågått sedan 2013 och har gått så långt som till miljööverdomstolen. Men nu är den över – Ronneby kommun ska återplantera nio lindar i allén längs Ronnebyån, skriver lokaltidningarna.

Bakgrunden till striden om lindarna ligger i att Ronneby kommun sågade ned nio lindar 2013 utan att ansöka om tillstånd hos länsstyrelsen.

Orsaken var att träden ansågs vara en trafikfara med läget intill den trafikerade vägen. Lindarnas skick gjorde att de befarades falla ned.

Men de nio lindarna ingick i en allé och var skyddsvärda på grund av höga biotopiska värden och kommunen skulle därför ha ansökt om tillstånd hos länsstyrelsen.

Ville ha fler träd

Och här började alltså striden som pågått sedan 2013.

Länsstyrelsen ansåg att träden skulle kompenseras med fyra gånger så många träd, alltså 36 stycken. Ärendet överklagades flera gånger och gick tillslut upp i mark- och miljööverdomstolen inom Svea hovrätt, som gick på samma linje som tidiga instans.

Det räcker alltså med att Ronneby kommun planterar nio ny träd.

”Att ställa krav på kompensation som innebär att plantera ny allé om 36 träd framstår som väl långtgående” skriver Mark- och miljööverdomstolen i sin dom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.