Trots grönt ljus från Karlskrona kommun, dröjer tomtbygget i Bastasjö. Länsstyrelsen tillbakavisar ärendet och anser att flera frågor inte har utretts på rätt sätt. Kommunens utredning beskrivs som bristfällig. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Länsstyrelsen ger kommunen bakläxa efter tomtbeslut: ”Utredningen är bristfällig”

Publicerad

Svaret på om det blir fem villatomter i Bastasjö dröjer ytterligare.

Ärendet måste nämligen utredas igen efter att kommunens beslut får bakläxa av länsstyrelsen.

Knappt ett år efter att markägarna ansökte om förhandsbesked för fem villatomter får Karlskrona kommun bakläxa av länsstyrelsen på flera punkter. Det handlar bland annat om strandskydd, stenmurar och skyddade arter.

Men bygglovchefen på kommunens bygglovavdelning håller inte med om att de har gjort en bristfällig platsprövning.

– Det här är lite en första gång för oss. Men säger länsstyrelsen att vi har gjort fel så är det bara att göra om och göra rätt. Men vi vet inte riktigt var vi hamnar än, säger Anders Söderberg, bygglovchef på Karlskrona kommun.

Infekterat ärende

Frågan om nya villatomter i området är känslig och flera grannar till den planerade bebyggelsen har protesterat mot planerna, som presenterades av de två markägarna i fjol.

I samband med att de köpte marken 2013 uppgav de att marken skulle fortsätta vara skogsmark, men i februari 2019 ansökte de om ett förhandsbesked på fem villatomter. Kommunen undersökte då om det är lämpligt att bygga på platsen.

Ovanligt många upplysningar

Anders Söderberg är bygglovchef i Karlskrona kommun. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Men trots strandskydd, fornlämningar och skyddade arter i området gav kommunen grönt ljus till byggplanerna och uppmanade markägarna att gå försiktigt fram med en rad upplysningar.

– Det är inte ovanligt att ge upplysningar i ett förhandsbesked, men i det här fallet var det väldigt många. Vi ansåg att det skulle gå att lösa, menar Anders Söderberg.

”Bristfällig utredning”

Länsstyrelsen har nu fattat beslut om att upphäva kommunens positiva förhandsbesked och begär att en ny, grundligare utredning görs och att flera punkter måste utredas mer ordentligt.

– Upplysningarna skulle ha varit villkor, att ”det här ska vara klarlagt innan ni kan gå vidare”, förklarar Anders Söderberg.

Detta är följande punkter som länsstyrelsen vill att bygglovavdelningen ska utreda ytterligare i ärendet om villatomterna i Bastasjö. Foto: SVT Design

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.