Foto: SVT/TT

Länsstyrelsens uppmaning: Hjälp drabbade bönder

Uppdaterad
Publicerad

Efter värmen och torkan är det stor foderbrist för betande djur. Länsstyrelsen Blekinge uppmanar nu både markägare och länets kommuner att upplåta sina marker för skörd och bete till djuren.

Flera lantbrukare i landet kan tvingas slakta sina djur i förtid på grund av förstörda skördar och foderbrist. Nu har Länsstyrelsen Blekinge, Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) och andra aktörer haft ett krismöte för att diskutera situationen.

– Det är inte akut just nu men fortsätter torkan så är lantbrukarna väldigt oroliga. Fortsätter torkan kan vi gå in i en allvarlig kris, säger Doris Larsson, avdelningschef på djurskyddsavdelningen Länsstyrelsen Blekinge.

Informerar privatpersoner

Därför uppmanar nu länsstyrelsen privata markägare att hjälp lantbrukarna för att djuren ska klara sig.

– Vi satt med detta igår och ska informera privatpersoner att de gärna får upplåta mark om de har, säger Doris Larsson.

Uppmanar kommunerna

Dessutom har länsstyrelsen kontaktat kommunerna och bett dem att se över om de har mark som går att användas till slåtter eller bete. Detta har tjänstemännen vid Ronneby kommun nu fått i uppdrag av det styrande kommunalrådet Roger Fredriksson (M) att se över.

– Vi har också kontakt med de som har hand om våra naturreservat för att se om det går att göra någonting där, säger Doris Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.