Staffan Ekeberg i Hallabro gav bort hela sin antikvitetsbutik – mot löfte om städning och kontanter. Foto: SVT

Lungsjuke Staffan, 63, bytte hel butik mot städtjänst – som uteblev

Publicerad

Staffan Ekeberg i Hallabro gav bort hela sin antikvitetsbutik – mot löfte om städning och kontanter.

Men i år har han varken fått pengar eller alla sina tjänster trots ett treårsavtal med Blekingeföretagaren.

– Det känns för jävligt, säger 63-åringen.

Staffan Ekeberg drev under flera år en loppisbutik i Hallabro, men eftersom han har en kronisk lungsjukdom och svårt att andas beslutade han sig förra året för att sälja föremålen till Blekingeföretagaren.

Betalade med rut-tjänster

De två undertecknade ett treårsavtal – företagaren skulle betala av hela butikslagret med 25 000 kronor årligen.

Totalt skulle han få 10 000 kronor och resten skulle betalas genom rut-tjänster fördelat på tre år.

Och första året gick allt som planerat. Men i år har han varken fått sina städtjänster – eller det avtalade kontantbeloppet.

– Jag känner mig lurad. Det är rent ut sagt ett bedrägligt beteende som jag drabbats av. Och eftersom jag har förstått att företaget är på väg att avvecklas kommer jag nog aldrig att få hela beloppet och städet som vi skrev avtal om.

Staffan Ekeberg klarar inte vardagen utan hjälp i hemmet och har nu i stället fått anlita hemtjänst.

Samtidigt är sakerna från butiken borta.

– Jag har vänt mig till polisen, men de sa att det här var ett privatärende och ingenting som de kunde hjälpa mig med. Nu är min plan att i stället tala med Skatteverket för att få svar på om det verkligen ska få gå till så här.

Avvecklar verksamheten

Blekingeföretagaren, som 2018 tecknade treårsavtalet med Staffan Ekeberg, håller på att avveckla sin verksamhet men har i flera intervjuer betonat att utlovade tjänster ska göras.

– Det ska vi definitivt försöka lösa. Vi tappade kontrollen över detta i somras och nu börjar det trilla in en del krav och önskemål, så givetvis ska vi hålla vad vi har lovat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.