Yarafallet har berört människor över hela Sverige. Foto: SVT

Mannen skyller allt på hustrun

Uppdaterad
Publicerad
I dag väcks åtal mot paret som i samförstånd misstänks ha mördat åttaåriga Yara i Karlskrona. Chefsåklagare Pernilla Åström åtalar för mord, men yrkar också alternativt för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Det är omfattande utredning på drygt 1.300 sidor som i dag blir offentlig. Av utredningen framgår att Yara avled till följd av utdraget våld mot kroppen. Som alternativ dödsorsak anges kvävning. De båda misstänkta – en 32-årig och man och hans 31-åriga hustru – åtalas gemensamt för gärningen även om deras beskrivning av vad som hände i bostaden går isär. Kvinnan förnekar att hon varit våldsam mot flickan och uppger att skadorna måste ha uppkommit utanför hemmet.

– Hon har haft en klar och konstant berättelse oavsett vad som lagts fram, har kvinnans advokat Eric Widner tidigare sagt till Blekingenytt.

Hennes make har däremot i upprepade förhör berättat att hustrun varit våldsam – både mot honom och mot Yara. Mannen har dessutom tagit två filmsekvenser med sin mobiltelefon den aktuella kvällen, filmer som han hoppas ska visa att han själv inte misshandlat flickan.

– Min klient har inte gjort någonting som föranlett Yaras död, säger mannens advokat Christer Holmqvist.

Missade anmälan

Yarafallet har väckt starka reaktioner över hela landet. Både grannar och skolpersonal var oroliga för flickans situation. När polisen i april fick uppgifter om att flickan for illa faxade polisen över en så kallad orosanmälan till socialtjänsten men faxet hamnade i postfacket hos en anställd som var på tjänsteresa utanför kommunen – och upptäcktes först efter flickans död.

Efter upptäckten stängdes socialarbetaren av från sitt arbete.

Också rektorn på flickans skola togs senare ur tjänst eftersom kommunens interna utredning visat att han inte gjort en formell ororsanmälan trots flickans utsatta situation.

Polismannen som skickade faxet utreddes för tjänstefel, men utredningen lades i förra veckan ner av överåklagare Mats Åhlund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Yara

Mer i ämnet