Foto: SVT

Ministern skjuter fram möte om sillfiskestopp

Uppdaterad
Publicerad

Tre kommuner gick samman för att protestera mot EU:s beslut att stoppa sillfisket i sommar – och vände sig till landsbygdsministern Jenni Nilsson (S) för ett möte. Men ministern har avböjt deras förfrågan.

– Fiskenäringen kommer försvinna om vi inte gör något. Så allvarligt är det, säger Stefan Olofsson, näringslivschef på Sölvesborgs kommun.

Efter att EU beslutade att stoppa allt sillfiske under fyra månader i sommar – för att skydda den hotade Östersjötorsken – har Sölvesborg, Karlskrona och Simrishamn skickat gemensam skrivelse till landsbygdsministern Jenni Nilsson.

Kommunerna menar att stoppet riskerar att få förödande konsekvenser för fiskenäringen och i skrivelsen till ministern har de samlat förslag på hur sillfisket kan fortsätta. Men nu har de fått beskedet att landsbygdsministern avböjer ett möte.

– Det är jättetråkigt och lite nonchalant. Vi tycker att vi har en lösning, som vi nu inte får möjlighet att presentera och diskutera, säger Stefan Olofsson.

Vänt sig till landshövdingen

Enligt näringslivschefen var beskedet från landsbygdsministern att fortsätta diskussionerna till nästa år. Nu har kommunerna vänt sig till Blekinges landshövding Sten Nordin för att se om de ändå kan få till ett möte med ministern. Tills dess ligger EU:s beslut om fiskestoppet fast.

– Om vi inte gör något nu så kommer det inte finnas så mycket att diskutera 2021, säger Stefan Olofsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.