Foto: SVT

Högre sjukfrånvaro och minskad produktion – så drabbas Blekingeföretagen av coronakrisen

Uppdaterad
Publicerad

Coronavirusutbrottet påverkar Blekinges företag som nu behövt vidta olika åtgärder. Vissa har tvingats minska sin produktion och korttidspermittera anställda medan andra påverkas mer av högre sjukfrånvaro, visar en rundringning som SVT Nyheter Blekinge har gjort.

På grund av att flera underleverantörer stängt sina fabriker till följd av coronavirusutbrottet tvingas nu Dynapac i Karlskrona, som till verkar anläggningsmaskiner, att minska sin produktion. 

– Vi anpassar vår produktionskapacitet eftersom en del av våra underleverantörer påverkas väldigt mycket, bland annat de som är belägna i Italien. Vi utnyttjar nu det statligt aviserade stödet med att gå ner i kapacitet med korttidspermittering, säger Catharina Kindberg, vd Dynapac.

Corona i Blekinge

Enligt Roy Olsson, fackligt ombud på IF Metall, innebär det att produktionen bara är igång från måndag till onsdag och att anställda denna veckan bara jobbar tre dagar.

– Vi går ner 40 procent i arbetstid och sex procent i lön. Vi vet hur läget är och hur beroende vi är av alla våra underleverantörer så de flesta är förstående, säger Roy Olsson.

Volvofabriken halverar produktionen

Även Volvo Cars i Olofström drabbas hårt. Från och med idag, torsdag, har fabriken halverat sin produktion och personal har korttidspermitterats. Exakt hur många och hur länge detta kommer gälla vill inte företaget gå in på.

– Vi ser över planen löpande och på fredag eftermiddag bör vi veta vad som gäller för nästa vecka. Vi är en global leverantör så vi får jobba rejält med detta. Vi har en annan typ av produktion än Torslanda där allt släckts ner så här är lite mer komplext, säger Andelko Cituljski, kommunikationschef Volvo Cars.

Företag påverkas av många sjuka

Andra företag i länet har inte påverkats lika mycket än. På exempelvis Roxtec, Saab Kockums, NKT i Karlskrona och Södra cell i Mörrum är produktionen fortfarande igång.

– Vi kan inte säga att vi har påverkats produktionsmässigt ännu, våra kunder efterfrågar våra produkter och vi får våra varor som vanligt, men vi vet inte hur länge det här pågår och det är ett osäkert läge som påverkar oss alla, säger Stefan Sandberg, platschef Södra cell Mörrum.

Vid NKT i Karlskrona har däremot antalet sjukskrivningar gjort att företaget fått vidta vissa åtgärder.

-  Vi har inte fått några stopp varken på Verkö eller i världen, men vi kan se att vi har ett högre antal sjukskrivna vilket gör att vi kommer använda tjänstemän i produktionen. I övrigt är det fler som jobbar hemifrån, vi har isolerat fabriken, gör inga resor, har inga externa besök osv, säger Claes Westerlind, platschef på NKT i Karlskrona.

Hur drabbas Blekinges företag av coronakrisen?

NKT i Karlskrona:

– Vi följer läget noga varje dag. Vi har inte fått några stopp varken på Verkö eller i världen men coronautbrottet gör vårt arbete med komplicerat. Vi kan se att vi har ett högre antal sjukskrivna vilket gör att vi kommer använda tjänstemän i produktionen. I övrigt är det fler som jobbar hemifrån, vi har isolerat fabriken, vi gör inga resor, har inga externa besökt och så vidare, säger Claes Westerlind, platschef på NKT i Karlskrona.

Roxtec i Karlskrona:

– Vi påverkas som all tillverkande industri gör, men först och främst värnar vi om våra medarbetare och ser till att vi skyddar medarbetare från möjlig smittspridning. Kontorspersonal har sedan i tisdags förra veckan jobbat hemifrån och vi har infört besöksförbud. När det gäller försörjningen av gods och transport ser vi mer och mer att det blir en utmaning, dels på grund av stängda gränser och dels att man drar in på olika fraktalternativ. Därför försöker vi vara proaktiva genom att boka sjö- och flygtafik och komplettera med tågtrafik, säger Annette Birgerson, marknadskommunikationschef på Roxtec.

Södra Cell i Mörrum:

– Vi påverkas som resten av världen gör och har dagliga avstämningsmöten där vi tittar på läget. Vi kan inte säga att vi har påverkats produktionsmässigt ännu, våra kunder efterfrågar våra produkter och vi får våra varor som vanligt, men vi vet inte hur länge det här pågår och det är ett osäkert läge som påverkar oss alla, säger Stefan Sandberg, platschef Södra cell Mörrum.

Volvo Cars i Olofström

Produktionen halveras torsdag och fredag och anställda korttidspermitteras. Nya beslut fattas sedan vecka för vecka.

– Vi ser över planen löpande och på fredag eftermiddag bör vi veta vad som gäller för nästa vecka. Vi är en global leverantör så vi får jobba rejält med detta, Andelko Cituljski, kommunikationschef Volvo Cars.

Dynapac i Karlskrona:

– Vi anpassar vår produktionskapacitet och utnyttjar det statligt aviserade stödet med att gå ner i kapacitet med korttidspermittering. Jag vill inte säga hur mycket vi kommer att gå ner i kapacitet och vi kommer att anpassa detta från varje vecka, säger Catharina Kindberg, vd Dynapac.

AAK i Karlshamn:

”AAK följer noggrant utvecklingen av coronaviruset på såväl global som regional nivå och vidtar alla åtgärder som krävs för att mildra eventuella störningar och exponeringar. Vi har vidtagit proaktiva, ansvarsfulla insatser för att minimera effekten av Covid-19”, skriver AAK i ett mail.

Saab Kockums:

Vi följer respektive land och här i Sverige följer vi Folkhälsomyndighetens rekommendationer och är exempelvis noga med hygien och anställda med symptom får inte komma till jobbet. Jag kan inte säga hur vi som bolag på sikt påverkas av detta men över tid kommer vi säkert se effekter av det här.

Ericsson i Karlskrona:

– Vår personal jobbar hemifrån och det fungerar bra. De har skärmar och tangentbord hemma så de har rätt förutsättningar att jobba på distans. Det vi ser en risk med framöver är att det kan bli förseningar i vissa leveranser från tredje ledet men där planerar vi nu hur vi ska gå till väga så vi ligger bra i fas, säger Helena Olá, platschef Ericsson i Karlskrona.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Blekinge

Mer i ämnet