Ola Hugosson, vd på Polykemi i Ystad, känner framtidstro men tror också att april kommer att bli en tuff månad för företaget. Foto: Fredrik Svenningsson/SVT

Fler varsel väntas när underleverantörer till krisbranscher drabbas

Uppdaterad
Publicerad

De stora svenska fordonstillverkarna stänger fabriker, permitterar och varslar anställda – nu drabbas underleverantörerna till bilindustrin. För Ystads största privata arbetsgivare, Polykemi, med över 200 anställda är framtiden oviss.

I fredags kom beskedet att Volvo stoppar sin biltillverkning och varslar 10 000 anställda.

Plastföretaget Polykemi, med 210 anställda i Ystad, tillverkar plastgranulat som bland annat används till bilinredningar. Företaget ligger nu i andra vågen av företag, underleverantörerna, som drabbas av coronapandemin.

Coronavirus i Skåne

– Vi har gått och väntat på det här, vi visste att det skulle drabba oss och i måndags fick vi plötsligt minus antal ton i bokade ordrar, säger Ola Hugosson, vd på Polykemi.

Tuff månad väntar

Det är än så länge oklart om Polykemi kommer att behöva varsla några anställda. Företaget som har en solid ekonomi lyckades undvika varsel i samband med finanskrisen 2009, men den kommande månaden kommer att bli tuff.

– April blir inte en kul månad, men det är ingen katastrof heller, vi tror på framtiden, säger Ola Hugosson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet