Moderattopparna Paul Andersson och Kith Mårtensson har olika åsikter om Prideflaggans framtid i Sölvesborg. Foto: SVT

Moderaterna splittrade om kritiserat flaggbeslut

Uppdaterad
Publicerad

Förslaget att slopa regnbågsflaggan delar Moderaterna i Sölvesborg.
Gruppledaren Kith Mårtensson är kritisk.
Kommunalrådet Paul Andersson står bakom.

Kommunens framtida policy kring Prideflaggan har blivit en lokal vattendelare i Sölvesborg – och inte minst bland Moderaterna som i sin roll som samarbetsparti i Samstyret kommer att få en avgörande roll i beslutet.

Förslaget har redan mött hård kritik från partigrenen Öppna Moderater.

Gruppledaren Kith Mårtensson är öppet kritisk och bekräftar att partiet efter interna diskussioner är splittrat.

– Jag tycker att det vore olyckligt om flaggan inte ska hissas i Sölvesborg. För mig är det en viktig symbol som signalerar alla människors lika rätt och värde.

Hur tänker du agera i ärendet?

– Jag har framfört min åsikt och den håller jag fast vid.  Samtidigt är det svårt eftersom vi har ett samarbete där vi måste stå enade. Och i den flaggpolicy som ligger i vårt gemensamma förslag står det uttryckligen ingenting om Prideflaggan. 

”Uppfattas inte som neutral”

Kommunalrådet och partikollegan Paul Andersson ställer sig tvärtom på den linje som kommunstyrelsens ordförande Louise Erixon (SD) lanserat: kommunal flaggning ska fortsättningsvis ske på ett mer traditionellt vis med svenska flaggan och stadsvapnet.

– Det är den linje jag håller eftersom det finns många som inte uppfattar Prideflaggan som neutral. Alla gör inte samma tolkning och då är det bättre att vi har en mer traditionell policy.

Vad symboliserar Prideflaggan för dig?

– Vad jag personligen tycker är kanske mindre intressant. Jag har sett bilder och klipp från Pridefestivaler som jag upplever som mindre fina och bra, däremot står jag naturligtvis bakom alla människor lika värde, säger Paul Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Prideflagga stoppas i Sölvesborg

Mer i ämnet