Per-Ola Mattsson (S) i Karlshamn, Roger Fredriksson (M) i Ronneby och Morgan Bengtsson (S) i Olofström har samtliga lett kommunen den senaste tiden. Foto: SVT/Jennifer Alm

Så kan Blekinges kommuner styras efter valet

Publicerad

Om mindre än en vecka lägger Blekingeborna sina röster för att avgöra vilka som ska styra i länets kommuner efter valet.

SVT har kartlagt potentiella koalitioner kommande mandatperiod.

Jämn kamp mellan blocken i Karlskrona

De två blocken har intagit varsin sida av Stortorget i Karlskrona. Foto: SVT/Henrik Friberg

Med bara veckor kvar till valet meddelande Liberalerna att man lämnar samarbetet i den styrande koalitionen med Socialdemokratern och Centerpartiet efter två mandatperioder. I stället går man till val i ett nytt borgerligt samarbete med Moderaterna och Kristdemokraterna.

De tre partierna samlar dock bara ihop 24 mandat i dag – och skulle därför vara beroende av stöd från Sverigedemokraterna.

Och enligt uppgifter till SVT har M redan internt informerat om att ett organiserat SD-samarbete krävs för ett lokalt maktskifte. SD:s gruppledare, Christopher Larsson, är dessutom tydlig med att han inte tänker ”lägga sig på rygg” för den nya konstellationen.

Tillsammans har de fyra partierna i dag 38 mandat – ett mer än S, C, Miljöpartiet och Vänsterpartiet som tillsammans får ihop 37. Upplagt för en jämn maktstrid, alltså.

Fortsatt minoritet eller nytt mittstyre i Ronneby

Efter valet 2018 behöll alliansen makten i Ronneby. Foto: SVT

I Ronneby har inga nya konstellationer presenterats inför valet. Den styrande alliansen, M, C, KD och L, har under mandatperioden styrt i minoritet – beroende av SD för att driva igenom sin politik. Något man hoppas fortsätta med.

Att ett officiellt samarbete mellan allianspartierna och SD skulle inledas efter valet – vilket skulle innebära en majoritet av dagens mandat – utesluts endast av C. Men SD:s gruppledare, Nicolas Westrup, verkar inte heller ha planer på att tvinga sig in i ett styre.

– Vågmästarrollen är inte fel. Vårt främsta sikte ligger inte på att ingå i ett styre, säger han.

Kommunens största parti, S, hoppas på maktskifte genom en majoritetsstyre i mitten, och stänger endast dörren för SD. Men ett samarbete över mitten är inget som något av allianspartierna i nuläget förespråkar. Även om det bara är M som helt säger nej.

Det lokala Ronnebypartiet, ROP, som i valet 2018 fick två mandat, ingick under en vecka i alliansstyre, innan man bröt med de övriga partierna på grund av samarbetsproblem. Inför årets val har partiet nu svängt – och säger att man vill ingå i ett S-lett styre.

C öppnar för att lämna styret i Karlshamn

Mats Dahlbom (C), gruppledare, öppnar för nya samarbeten efter valet. Foto: SVT

Sedan valet 2018 har Karlshamn styrts av S, C och MP i minoritet. En konstellation som kommunenstyrelsens ordförande, Per-Ola Mattsson (S) vill behålla efter valet. Men med bara dagar kvar till valet har en tydlig spricka mellan S och C uppdagat sig.

Partiets gruppledare Mats Dahlbom (C) säger till SVT att kommunens ekonomiska situation lett till samarbetssvårigheter med S – och besvikelse inom det egna partiet.

– Våra medlemmar är inte nöjd med kommunens ekonomi. Det är absolut inte klarlagt att vi ska fortsätta vårt samarbete med S efter valet. Vi är öppna för andra samarbeten.

Även kommunens största oppositionsparti, M, villl se ett samarbete med C efter valet, i en borgerlig allians där även L och KD ingår. Tillsammans når de fyra partierna dock bara 20 mandat, och skulle därför vara beroende av stöd från SD för att nå en majoritet.

SD:s gruppledare Björn T Nurhadi är i sin tur tydlig med att partiet inte kommer att nöja sig med en vågmästarroll.

– Vi kommer att sitta i styrande ställning eller gå i full opposition, säger han.

Kan någon bryta S-dominansen i Olofström?

Patrik Krupa (M) och Dan Rasmusson (SD) presenterade det nya samarbetet i mitten av mandatperioden. Foto: Privat

Efter valet 2018 förlorade S sin majoritetsställning. I stället inleddes ett samarbete med V och KD – två partier som endast samarbetar i ett tiotal av landets 290 kommuner. Beslutet väckte intern kritik inom KD, men försvarades av dåvarande gruppledaren Klavs Wix Nielsen.

Med bara månader kvar till höstens val meddelade dock Wix Nielsen att han lämnat KD, på grund av ”partiets glidning till höger” – vilket talar emot ett fortsatt samarbet. Nye gruppledaren Thommy Svensson är dock förtegen om var partiet står.

– I kommunpolitik ser vi inte till ideologi utan till människorna, säger han.

På motståndarsidan till S finns SD och M, som i mitten av mandatperioden meddelade att man inlett ett samarbete. Men de två partierna skrapar i dag endast ihop 16 mandat, vilket är 5 mindre än S på egen hand.

För att nå en majoritet skulle partierna behöva få med sig både C och KD. Men att styra tillsammans med SD är uteslutet, enligt C.

S måste locka partier från SD:s skyltfönster

Birgit Birgersson Brorsson (S) är oppositionsråd i Sölvesborg. Foto: SVT/Jennifer Alm

I valet 2018 tog det SD-ledda Samstyret, med M, KD, och SoL-partiet, över makten i Sölvesborg, med 27 av 49 mandat. De fyra partierna går inte till val ihop, men både SD och KD är tydliga med att man vill se samma konstellation även kommande fyra år.

Oppositionsledaren Birgit Birgersson Brorsson (S) har i media målats upp som den som ska ”krossa SD:s skyltfönster” – men vilka partier hon ska göra det tillsammans med vill hon inte svara på.

Utifrån dagens mandatfördelning krävs det att S lyckas locka över M eller både KD och SOL-paritet från SD för att nå en majoritet. Men enligt KD är ett styre med S uteslutet.

Samstyrets näst största parti, M, öppnar dock upp för andra koalitioner.

– Vi utesluter inte några samarbeten. Vi känner att vi har hamnat i skuggan av SD, men att vi samtidigt fått igenom mycket av vår politik, säger Kith Mårtensson (M), gruppledare. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Blekinge

Mer i ämnet