Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Moderaternas gruppledare, Kith Mårtensson, om varför hon svängt i frågan om samarbete med SD. Foto: SVT

Allt fler välkomnar SD – med Sölvesborg som förebild

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

När Sverigedemokraterna tog makten i Sölvesborg efter valet 2018 väckte det stor uppmärksamhet. Men sedan dess har partier i allt fler kommuner öppnat för samarbete med SD – och Samstyret ser nu ut att få flera efterföljare.

Efter att Socialdemokraterna haft makten i Sölvesborg i över 30 år tog Samstyret – bestående av SD, Moderaterna, Kristdemokraterna och det lokala SoL-partiet – över makten för fyra år sedan.

Kommunen har sedan dess kommit att kallas för ”SD:s skyltfönster” och ser nu ut att få flera efterföljare, enligt Sofie Blombäck, statsvetare vid Mittuniversitetet.

– När utestängningen av ett parti brutits i en kommun, är det lättare att det sker på fler platser. Under de senaste mandatperioderna har SD gått från fullständig isolering till att partierna på högerkanten nu ganska öppet planerar ett samarbete med dem, säger hon.

M-toppen var först emot samarbetet

Svängningen gentemot SD syns även inom Samstyret, där Kith Mårtensson (M), gruppledare, först var emot samarbetet.

– Min rädsla handlade framför allt om SD:s familjepolitik, som präglas av en människosyn jag inte delar. Men jag kände ganska snabbt att jag kunde pressa tillbaka det jag var rädd för. Det har fungerat bättre än väntat, säger hon.

Hör mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Blekinge

Mer i ämnet