Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar SVT:s reporter Jennifer Alm om det politiska läget i Karlskrona. Foto: SVT

Upplagt för drama: Ett mandat skiljer nya blocken i Karlskrona

Publicerad

Sedan Liberalernas besked om att partiet lämnar koalitionen med Socialdemokraterna och Centerpartiet har den politiska kartan ritats om i Karlskrona – där två nya block tagit form. Och i dag skiljer det bara ett mandat mellan de två alternativen.

Den politiska kartan i Karlskrona har kommit att spegla den nationella – nästan på pricken.

Med bara veckor kvar till valet meddelade Moderaterna, Kristdemokratena och Liberalerna att man vill ta över makten i kommunen. Men den nya alliansen är beroende av stöd från Sverigedemokraterna för att nå en majoritet.

Val 2022

Jämnt mellan blocken

På andra sidan står Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. De fyra partierna går inte till val a tillsammans – men har alla tagit avstånd från ett samarbete med Sverigedemokraterna.

Och precis som i riksdagen är läget jämnt mellan de två blocken – där högerpartierna idag samlar ihop 38 mandat, jämfört med vänsterpartiernas 37.

Hör mer om det politiska läget i klippet ovan – och SD:s krav för att släppa fram den nya alliansen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet