Foto: SVT

Fem år sedan mordet på Yara – så påverkas Karlskrona än i dag

Uppdaterad
Publicerad

Mordet på den åttaåriga flickan Yara Alnajjar skakade hela landet och är en av de största tragedierna i Karlskronas historia. Allvarlig kritik riktades mot både skola och socialtjänst efter att orosanmälningar blev liggande. Fallet Yara glöms aldrig bort – och påverkar staden än i dag, fem år senare.

– Det var en oerhört tragisk händelse som naturligtvis påverkar fortfarande, säger socialnämndens ordförande Peter Johansson (S).

På valborgsmässoafton 2014 mördades den åttaåriga flickan Yara av sina släktingar i Karlskrona. I dag har det gått fem år sedan den dagen – en händelse som skakade hela landet och i synnerhet Karlskrona.

Fallet Yara

”Många for illa för vad de gjort”

Två personer dömdes för mordet – men många fler blev inblandade. Kunde skolan gjort något annorlunda? Varför blev orosanmälan liggandes i ett postfack hos kommunen? Mordet präglar fortfarande Karlskrona på många sätt.

– Det som hände då var en oerhört tragisk händelse. Det var många som for illa för vad de hade gjort och för vad de inte hade gjort. Det riktades kritik högt och lågt och alla försökte räkna ut hur det här kunde ske, säger Peter Johansson (S), ordförande i socialnämnden.

Den stora krisen

En helt ny analys av socialen i Karlskrona visar att fallet har en omfattande påverkan även i dag. Yarafallet har påverkat så pass mycket att händelsen fått ett eget namn hos socialförvaltningen – ”den stora krisen”.

Peter Johansson (S), socialnämndens ordförande i Karlskrona. Foto: Michelle Hallberg/SVT

Analysen visar att fallet Yara har resulterat i en rädsla hos socialtjänstmedarbetare för att göra fel i handläggningen av individärenden.

– Vi har lärt oss av det och tar till vara den erfarenheten. I dag känns det som att vi har lite extra säkerhetsmarginaler och att vi funderar och försöker vara extra noga med att inte göra fel. Det är en kollektiv erfarenhet för förvaltningen och den bärs alltid med, säger Peter Johansson.

Många vill inte prata om det i dag

SVT Nyheter Blekinge har varit i kontakt med flera av de som på ett eller annat sätt var involverade i fallet – politiker, personer inom socialförvaltningen och poliser. Många tycker än i dag att det är jobbigt att prata om och vill inte ställa upp på en intervju.

– Jag känner att jag vill lämna allt det där bakom mig. Det har påverkat mig och det river upp mycket att prata om det, säger Ingrid Hermansson (C), tidigare ordförande för socialnämnden i Karlskrona.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Yara

Mer i ämnet