Än så länge har inget av det muterade coronaviruset konstaterats i Blekinge. Men smittskyddsläkaren räknar med att det kommer hit. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Smittskyddsläkaren om muterade viruset: ”Får vi räkna med”

Uppdaterad
Publicerad

Än så länge har det inte konstaterats något muterat coronavirus i länet. Men smittskyddsläkare Bengt Wittesjö tror det är en tidsfråga innan den muterade virusvarianten rapporteras i Blekinge.

– Det får vi nog räkna med, säger han.

Region Blekinge är redan beredd på att vara uppmärksam på att hitta fall av det muterade coronaviruset. Så fort det skulle dyka upp ett konstaterat fall gäller det att isolera och avgränsa en möjlig smittspridning så fort som möjligt.

– Vi har inte upptäckt några sådana muterade stammar av covidvirus än så länge i Blekinge. Men vi får nog räkna med att det kommer dyka upp ett och annat fall, som det har gjort i många andra delar av landet, säger regionens smittskyddsläkare Bengt Wittesjö.

I klippet berättar han mer om hur analysen av testet går till och hur vaccinet biter på mutationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.