En modell av coronaviruset. Foto: EPA / TT

Första fallet av den brittiska mutationen i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen bekräftade Region Skåne att de funnit ett fall av den nya brittiska mutationen i Skåne. Sammanlagt har 13 fall av det muterade coronaviruset hittills konstaterats i Sverige.

Smittskydd Skåne skriver i ett mejl till SVT Nyheter Skåne på måndagen: ”Vi har fått ett fall bekräftat. Det rör sig om en person som rest in från Storbritannien. Personen har följt alla de rekommendationer som gäller så vi ser ingen risk för att smittan kan ha förts vidare.”

Totalt har elva fall återfunnits av den brittiska varianten av coronaviruset i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten. Fallen har koppling till resande från Storbritannien.

Coronavirus i Skåne

Även ett fall av den virusvariant av covid-19 som rapporterats från Sydafrika har bekräftats i Sverige.

Samma riskbedömning

Folkhälsomyndigheten uppmanar alla inresande som har vistats i Storbritannien eller Sydafrika att stanna hemma i minst sju dagar, att undvika kontakt med andra samt att testa sig snarast efter ankomst med uppföljande test fem dagar efter ankomst.

Även övriga i hushållet bör stanna hemma i väntan på provsvar.

– De nya fallen påverkar inte Folkhälsomyndighetens riskbedömning av situationen. Men vi påminner om vikten av att alla resenärer följer de särskilda rekommendationer som gäller efter vistelse i Storbritannien och Sydafrika och att alla i samhället följer gällande råd och rekommendationer för att minska smittspridningen, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande i helgen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet