Foto: TT

Nej till strålningsfri förskola

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas förslag ratas – det blir ingen förskola fri från surfplattor och wifi. Det har utbildningsnämnden i Olofström nu beslutat.

Misstänkt risk för bland annat hjärntumörer. Det var argumentet som Moderaterna i Olofström la fram för att förbjuda wi-fi och smartphones i kommunens förskolor. Partiet förelog förändringen i en motion till utbildningsnämnden, vilket SVT Nyheter Blekinge rapporterade om i mars.

Förslaget skapade genast debatt, då man bland annat på Jämshögs förskola menade att surfplattorna behövs i verksamheten i ett pedagogiskt syfte. Även en expert på Strålsäkerhetsmyndigheten menade att det inte finns belägg på att strålning från wi-fi eller surfplattor skulle vara hälsofarlig.

Ska använda försiktighetsprincipen

Och är beslutet taget i utbildningsnämnden. Det blir ingen strålningsfri förskola i Olofströms kommun.

– Vi följer Strålskyddsmyndighetens rekommendationer som säger att det inte finns någon farlig strålning i den här utrustningen. Däremot så använder vi oss av försiktighetsprincipen ute i verksamheten. Hörsnäcka ska användas när man pratar i mobilen och man ska inte streama utan ladda ner material, säger Michael Henriksson (S), ordförande i utbildningsnämnden.

Beslutet fattades av majoriteten i nämnden och endast Moderaterna reserverade sig. Nämnden ställde sig däremot bakom att upprätta en policy om hur försiktighetsprincipen ska praktiseras ute i vecksamheten.

– Detta ska tas fram till nästa nämnd, säger Michael Henriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.