Den före detta KD-politikern misstänks ha tillskansat sig drygt en miljon kronor från Sillhövda AIK och Kristdemokraterna i Karlskrona. Foto: SVT

Ny anmälan mot KD-politiker – tömde partikassan

Uppdaterad
Publicerad

Den KD-politiker som i går polisanmäldes för att ha förskingrat från en lokal idrottsklubb polisanmäldes i dag också av sitt parti. Mannen tros ha stulit 300.000 kronor från partiet. Kvar på kontot fanns i dag 552 kronor.

Kristdemokraternas ordförande Bengt Jönsson i Karlskrona beslutade själv att under torsdagen gå igenom partiets ekonomi lokalt. Detta efter misstankarna att en tidigare partivän förskingrat hela kassan för en lokal idrottsförening.

När partiets ordförande fick svar från banken blev det ännu en chock för honom.

Misstänkt förskingring

– Vi har just nu 552 kronor kvar på kontot. Allt annat är borta. Både från vårt konto och våra fonder. Jag är i chock och går som i dimma, säger Bengt Jönsson.

Precis som i fallet med idrottsföreningen tros den misstänkte ha gjort parallell bokföring och därmed vilselett organisationen.

– Därför upptäcktes ingenting vid fjolårets revision.

Har pågått i flera år

Kristdemokraterna har ännu inte den totala bilden klar, men uppger att det saknas i storleksordningen 300.000 som förts över från partiets konton till den misstänktes personliga konto under 2015, 2016 och 2017.

Bengt Jönsson, Kristdemokraterna i Karlskronas ordförande. Foto: Henrik Friberg/SVT

– Vi är helt barskrapade. Vi har inga försäkringar som täcker, vi kan inte betala hyran och heller inte driva någon valrörelse på 552 kronor. Dessutom har vi hittat obetalda fakturor, säger Bengt Jönsson.

En av partiets företrädare besökte polisen under torsdagen för att göra en anmälan.

– Vi är förda bakom ljuset och manipulerade, säger Bengt Jönsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt förskingring

Mer i ämnet