Under tisdagen hölls rättegången mot den tidigare KD-politikern som misstänks för grov förskingring efter att ha fört över drygt en miljon kronor till sitt konto från en fotbollsförening och en partiklubb. Foto: SVT

Efter två års väntan – nu hörs den tidigare KD-politikern i rätten

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare KD-politikern misstänks ha förskingrat drygt en miljon kronor från fotbollsföreningen Sillhövda AIK och Kristdemokraterna i Karlskrona och riskerar nu drygt 1,5 års fängelse.

Efter två års väntan möttes han och de drabbade föreningarna i rätten.

Ett 20-åtal åhörare var på plats vid Blekinge tingsrätt för att lyssna på rättegången mot den tidigare KD-politikern som står åtalad för grov förskingring.

När det var dags för honom att själv få ge sin bild av vad som hänt inledde han med att säga att han lånade pengarna för att hjälpa en person som satt i knipa.

Misstänkt förskingring

– Jag är väldigt ledsen över att jag inte betalade tillbaka som tänkt och att jag lånade över huvudtaget.

”Spårade ur”

Det var nästan exakt två år sedan sedan Sillhövda AIK, där den tidigare politikern då var aktiv, upptäckte att fotbollsföreningens konton var länsade. När även Kristdemokraterna i Karlskrona kontrollerade ekonomin upptäcktes samma sak – pengarna var borta.

Under rättegången som hölls på tisdagen lyssnade den tidigare politikern uppmärksamt på åklagaren Joel Holmgren och på frågan om varför han lånade pengar av föreningarna svarade han:

– Det spårade ur efter ett tag.

Han berättade även att han mådde dåligt och bara minns delar av händelserna.

Bestrider brott

Vidare sa den tidigare KD-politikern i förhör att han inte frågade någon om han fick låna pengarna från föreningarna och att han inte visste när han tänkte betala tillbaka pengarna.

– Jag sköt det framför mig och summan blev större och större.

Totalt förde mannen över 1 127 376 kronor från de båda föreningarnas konton till sina egna, under några års tid.

Riskerar fängelsestraff

Enligt mannens försvarsadvokat Thomas Bodström bestrider han brott men går med på att betala tillbaka delar av de summor som föreningarna begärt.

– Han har haft för avsikt att betala tillbaka och har inte haft något uppsåt att själv tillskansa sig pengar, säger Thomas Bodström, försvarsadvokat under rättegången.

Åklagaren anser att mannen ska dömas för grov förskingring i första hand och yrkar på att han ska dömas till fängelsestraff i ett år och sex månader.

Försvaret yrkar istället på villkorlig dom och samhällstjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt förskingring

Mer i ämnet