Den före detta KD-politikern misstänks ha tillskansat sig drygt en miljon kronor från Sillhövda AIK och Kristdemokraterna i Karlskrona. Foto: SVT

Drabbade föreningar kan bli lottlösa efter förskingringshärva

Publicerad

Den före detta KD-politikern misstänks ha tillskansat sig drygt en miljon kronor från Sillhövda AIK och Kristdemokraterna i Karlskrona. I dag inleds rättegången, där mannen riskerar fängelsestraff. Men möjligheterna för de drabbade föreningarna att få tillbaka pengarna är i dagsläget små.

När Kristdemokraterna Karlskrona och Sillhövda AIK kontrollerade sin ekonomi, upptäckte de att kontona var länsade. Så fort polisanmälan lämnades in mot den före detta KD-politikern som haft tillgång till föreningarnas konton, i februari 2018, kontrollerade polis och åklagare om mannen hade några tillgångar på sina konton.

Det hade han inte, och när rättegången i dag inleds är chanserna små för de förskingringsdrabbade föreningarna att få tillbaka sina pengar.

Misstänkt förskingring

– Det första som gjordes var att man kontrollerade om det fanns några tillgångar vi kunde säkra, och vid det tillfället fanns då inget att säkra, så det finns inga pengar i kvarstad i det här målet, säger Joel Holmgren, åklagare i ärendet.

Nekar till brott

Totalt förde mannen över 1 127 376 kronor från de båda föreningarnas konton till sina egna, under några års tid. I förhör har han medgett handlingarna, men menat att det till stor del var lån som han tänkte betala tillbaka och att han därmed inte begått något brott.

– Hela historien är väldigt tråkig. Det finns säkerligen inget utrymme för att få tillbaka så pass mycket pengar som vi har förlorat, säger Bengt Jönsson (KD), ordförande i Karlskrona.

– Jag hoppas att rättegången leder till att rättvisa skipas. Och jag hoppas att vi någon gång på något sätt får tillbaka de pengar vi förlorat, säger Martin Hansson, ordförande i Sillhövda AIK.

Mannen står åtalad för två fall av grov förskingring. Om han döms riskerar han fängelse i minst ett halvår.

SVT Nyheter Blekinge har sökt mannens försvarsadvokat Thomas Bodström utan framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt förskingring

Mer i ämnet