Den före detta KD-politikern misstänks ha tillskansat sig drygt en miljon kronor från Sillhövda AIK och Kristdemokraterna i Karlskrona. Foto: SVT

Efter 18 månader: Nu utreds KD-förskingraren

Uppdaterad
Publicerad

Nu har de första utredningsåtgärderna vidtagits efter den misstänkta förskingringen i Kristdemokraternas Karlskronaförening och Sillhövda AIK. Den tidigare KD-politiker som misstänks för brotten är dock inte förhörd ännu.

I ett och ett halvt år har anmälan legat på polisens bord, utan att några åtgärder vidtagits. Men nu har en utredare satts på ärendet, och brottsutredningen har kommit igång, något P4 Blekinge var först med att berätta om.

– Utredaren har hunnit genomföra vissa åtgärder, bland annat att förhöra målsägandena i Kristdemokraterna och i Sillhövda. Främst för att höra vilka uppdrag den misstänkte personen har haft, vad som har försvunnit och när det ska ha skett, säger Joel Holmgren, åklagare i ärendet, till SVT.

Misstänkt förskingring

Förskingringen uppdagades och anmäldes i februari 2018. Den dåvarande KD-politikern misstänks ha förskingrat en halv miljon kronor ur Sillhövda AIK:s idrottsförening, samt länsat KD Karlskronas partikassa på runt 300 000 kronor.

Riskerar fängelse

Den misstänkte mannen har ännu inte förhörts av utredaren.

– Jag vågar inte sätta någon tidsaspekt på när utredningen kan vara klar. Vi är i ett väldigt tidigt skede, och jag har inte fått någon bild av hur komplex brottsligheten är, säger Joel Holmgren.

Mannen misstänks för grov förskingring och riskerar fängelse om han döms. Han har tidigare genom sin försvarsadvokat Thomas Bodström medgett vissa av anklagelserna, och sagt att han kommer betala tillbaka det som tagits.

Lättnad för drabbade

För de drabbade i Sillhövda AIK, som blev av med runt en halv miljon kronor, är det en lättnad att utredningen har dragit igång.

– Det är väldigt skönt, känns väldigt bra. Vi hoppas att det här leder till att vi får tillbaka våra pengar, säger Martin Hansson, ordförande i Sillhövda AIK.

Hur påverkar det här er?

– Det påverkar inte direkt nu längre, men det var ett ofantligt jobb och en ofantlig tragedi när det hände, men nu har vi kommit ifatt med ekonomin. Men vi har fortsatt dåliga byggnader och omklädningsrum, som vi hade tänkt renovera innan det hände. Så vi hoppas pengarna kommer tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt förskingring

Mer i ämnet