Den före detta KD-politikern misstänks ha tillskansat sig drygt en miljon kronor från Sillhövda AIK och Kristdemokraterna i Karlskrona. Foto: SVT

KD-förskingrare får mildrat straff – på grund av lång utredningstid

Uppdaterad
Publicerad

Den före detta KD-politikern tömde den lokala partikassan, och Sillhövda AIK:s klubbkassa. Nu väljer hovrätten att sänka straffet, delvis på grund av att polisutredningen tagit så lång tid.

Tingsrätten dömde den före detta politikern till ett år och tre månaders fängelse för grov förskingring, efter att han fört över drygt en miljon från de två föreningarna till sina egna konton.

Domen överklagades till Hovrätten över Skåne och Blekinge av båda parter, och i dag föll domen.

Misstänkt förskingring

Mildrat straff

Hovrätten väljer att gå på åklagarens andrahandsyrkande, och dömer istället mannen för grov trolöshet mot huvudman istället för förskingring.

Enligt hovrätten är straffvärdet drygt ett års fängelse, men eftersom handläggningstiden för brottet tog så lång tid mildras straffet.

Brottet polisanmäldes i februari 2018, och de första förhören hölls först drygt ett och ett halvt år senare. Hovrätten menar därför att mannens rätt till prövning inom skälig tid har kränkts, och stannar vid ett års fängelse blankt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt förskingring

Mer i ämnet