Foto: TT

Dykningarna efter turnéledarens kvarlevor avslutad

Publicerad

Polisens Kalla Fall-grupp, som utreder olösta mord, har fått in flera nya tips sedan de återupptog förundersökningen om mordet på Lelle Hildebrand.

Polisens dykare söker för tredje dagen i Ivösjön efter den turnéledare som försvann 1999.

– Först och främst är det kroppen vi letar efter, säger kriminalkommissarie Bo Lundqvist till TT.

Han leder gruppen för kalla fall i polisens region Syd, som nyligen börjat gå igenom fallet med den försvunna turnéledaren på nytt. Turnéledaren, som var 37 år gammal då han försvann, dödförklarades 2006 och polisen misstänker att han är mördad.

Bo Lundqvist säger att det är uppgifter som finns i utredningen sedan tidigare som gör att sjöpolisens dykare från Stockholm letar just i Ivösjön. Sjön ligger i Skåne, i närheten av Sölvesborg, som var den plats där turnéledaren senast sågs i livet.

Nya tips

Parallellt med dykandet har en rad nya förhör hållits, samtidigt som forensiska resultat i polisutredningen gås igenom på nytt.

Efter att polisen förra veckan berättade att nya tag tas i utredningen har en rad tips kommit in.

– Det är ett ärende som lever i folks medvetande. Vi är tacksamma över att så många hört av sig, säger Bo Lundqvist.

Han vill inte berätta vilka personer som förhörts eller om misstankar riktas mot någon speciell person.

Sällskap med 22-åring

När turnéledaren senast sågs i januari 1999 befann han sig utanför en rockklubb i Sölvesborg i sällskap med en 22-årig man som var skyldig honom pengar. Vittnen såg dem åka iväg i en bil. Enligt uppgift ska turnéledaren då ha haft en större summa pengar på sig. Efteråt hävdade 22-åringen att de bara hade åkt en biltur tillsammans och att turnéledaren sedan släpptes av utanför spellokalen igen.

Åklagaren begärde senare 22-åringen häktad, men han släpptes efter några dygn i häkte eftersom det som talade emot 22-åringen bara var indicier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lelle Hildebrand

Mer i ämnet