Foto: SVT

Nya turer i landstingets lagerhärva

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrätten dömde till Landstinget Blekinges nackdel, och rev upp hyresavtalet för den nybyggda lagerlokalen i Nättraby. Nu väljer Acrinova, lagerlokalens ägare och motpart i det upprivna avtalet, att överklaga domen.

Landstinget Blekinge har sedan tidigare gjort klart att de inte tänkte överklaga förvaltningsrättens dom, då det ansåg domen vara korrekt.

Men nu har lagerlokalens ägare, Acrinova, valt att överklaga domen till nästa instans. I sin skrivelse till kammarrätten menar de att de inte har fått möjlighet att yttra sig i rättsprocessen tidigare, och att förvaltningsrättens dom inte är korrekt.

Region Blekinges lageraffär

– Vi har överklagat på framför allt tre huvudpunkter. Att vi inte har fått yttrat oss tidigare, att anmälan är försent inkommen till förvaltningsrätten och att det inte omfattas av lagen om offentlig upphandling, säger Ulf Wallén, vd på Acrinova.

Landstinget Blekinge håller sig fortsatt avvaktande.

– Om kammarrätten beviljar prövningstillstånd utgår jag från att de kommer att höra oss på nytt. Teoretiskt sett kan det bli ett annat utslag i kammarrätten och då har vi ett avtal igen, men det får vi avvakta med, säger Peter Lilja, landstingsdirektör.

Detta har hänt:

  • Landstinget Blekinge har i över ett år jobbat för att flytta sitt materiallager till större lokaler, då verksamheten har blivit för trångbodd i de nuvarande på sjukhusområdet.
  • I slutet av april 2016 tecknades ett hyresavtal med Acrinova AB för den då obyggda lagerlokalen på 2400 kvadratmeter i Nättraby – ett tioårsavtal värt drygt 20 miljoner kronor.
  • Men avtalet anmäldes till förvaltningsrätten av Patrik Åkesson, ägare till Nättraby Bruk, som menar att han var lovad verksamheten och att avtalet borde ha upphandlats.
  • SVT Nyheter Blekinge kunde visa på flera mejl mellan Landstinget Blekinge och Acrinova med specifikationer på hur det nya lagret skulle utformas, något som anses tveksamt om det så kallade hyresundantaget i upphandlingslagen ska gälla.
  • I början av maj dömer förvaltningsrätten till landstingets nackdel, och avtalet med Acrinova rivs upp. I domen menar förvaltningsrätten att affären är att betrakta som en byggentreprenad som skulle ha upphandlats.
  • Acrinova väljer att överklaga domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Region Blekinges lageraffär

Mer i ämnet