Flera kvinnliga tjänstemän i Karlshamn har uppgett att de trakasserats privat av Liberalernas profil Emanuel Norén. Foto: SVT

Nya uppgifter bekräftar oönskade kontakter

Publicerad

Personalchef Jonas Jönsson i Karlshamn har redan fått ett svar i den interna utredning kring politikern Emanuel Noréns (L) agerande i sociala medier.
Redan 2015 slogs det larm om Noréns oönskade kontakter med kvinnliga anställda.

Uppgifterna om Noréns upprepade och oönskade kontaktförsök riktade mot flera kommunala tjänstemän fick i förra veckan långtgående politiska konsekvenser i Karlshamn. Kommunstyrelsens ordförande Per-Ola Mattsson (S), som sedan en tid känt till anklagelserna, valde då öppet att berätta att situationen omöjliggjort ett fortsatt koalitionssamarbete med Liberalerna i kommunen.  

Emanuel Norén förnekar dock konsekvent att han uppträtt olämpligt i sociala medier – trots liknande vittnesmål från kvinnor i ett ungdomsprojekt Norén verkat i genom sin yrkesroll på studieförbundet NBV.  

Två utredningar

Uppgifterna har lett till två separata utredningar, en som NBV tagit initiativ till och en som genomförs av Karlshamns kommun.  

Där inledde personalchef Jonas Jönsson formellt arbetet under tisdagen, bland annat genom att tala med ordföranden i den politiska nämnd som kopplas till den förvaltning där kvinnorna vid tidpunkten arbetade.

Nämndens ordförande nåddes av uppgifterna redan sommaren 2015, något han nu berättat för personalchefen.

– Jag berättade att jag blev kontaktad av förvaltningschefen, som överlämnade en hög med kopior av de här konversationerna till mig.

– Jag fick också tydligt besked om att kvinnorna inte ville medverka på nämnden om Emanuel skulle vara där. De upplevde ett obehag, säger nämndens ordförande till SVT Nyheter Blekinge.  

Vad visade dokumenten? 

– Det var utdrag med exempel på meddelanden som skickats efter midnatt. Av den följande dialogen framgick det att kontakten var oönskad. Det var på en nivå som var allt annat än acceptabel. 

Vad gjorde du då? 

– Jag gick med materialet till Moderaterna eftersom han var aktiv där då. Jag krävde att det här skulle få ett omedelbart slut. Och efter det så upphörde kontakterna.  

Uppgifterna bekräftas

Jonas Jönsson, som hoppas kunna slutföra utredningen i nästa vecka, bekräftar att han fått information att skriftliga kopior överlämnats i ärendet.  

– Det är korrekt.  

Hur värderar du den informationen? 

– Det är svårt att göra en bedömning innan jag har hela bilden klar, säger Jonas Jönsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Anklagelserna mot Emanuel Norén

Mer i ämnet