Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se några av turerna i Region Blekinge efter valet 2022 i klippet. Foto: TT/Region Blekinge/SVT

Maktskifte i dag: Blekinge första SD-styrda regionen

Uppdaterad
Publicerad

Efter att det S-ledda regionstyret spruckit ska nu det nya regionstyret i Blekinge, bestående av SD, M och KD, väljas.

Det här är första gången som en sverigedemokrat utses till regionstyrelsens ordförande i landet.

Nedan finns bakgrunden till vad som ser ut att bli ett historiskt beslut. 

19 september 2022

Efter en mandatperiod med borgerligt styre – kantat av interna konflikter – i Region Blekinge kommer beskedet att Socialdemokraterna tar tillbaka makten, med hjälp av Centerpartiet och Kristdemokraterna.  

Minoritetsstyret röstas senare igenom med stöd från Vänsterpartiet, med Christina Mattisson (S) som regionstyrelsens ordförande. 

18 april 2023

Det nya blocköverskridande styret väcker direkt intern kritik bland KD:s medlemmar. Och ett drygt halvår senare meddelar KD:s gruppledare Erik Lindborg att han lämnar alla politiska uppdrag i regionen.  

Avhoppet kopplas till splittringarna inom partiet, medan Lindborg själv menar att det beror på att han ska flytta från länet.

25 maj 2023

Sju månader efter valet och en månad efter Lindborgs avgång kommer beskedet att KD lämnar regionstyret – nu i ledning av partiets distriktsordförande Deborah Lind. Anledningen meddelas vara svagt genomslag för den egna politiken – och påtryckningar från de egna väljarna.

Dagen efter kommer Socialdemokraternas motdrag: KD begärs omedelbart lämna samtliga arvoderade topposter i regionen.

20 juni 2023

Moderaterna, Sverigedemokraterna och KD meddelar att det tre partierna tillsammans bildar ett nytt styre i Region Blekinge. Vid en gemensam pressträff presenterar partierna det så kallade Juniavtalet med 80 punkter som man kommit överens om. 

13 september 2023

Klockan 9:15 inleds det möte i regionfullmäktige, där beslut om ett nytt regionstyre ska tas. Robert Lindén (SD) föreslås bli ny ordförande för regionstyrelsen, vilket skulle göra honom till den första sverigedemokrat i landet med den titeln.

Vidare föreslås SD ta över tre nämndsordförandeskap, och en post som vice ordförande i regionen. M föreslås i sin tur ta över två ordförandeskap och två vice ordförandeposter. För KD föreslås två ordförandeskap och tre poster som vice ordförande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.