Under några dagar berättar SVT om strömavbrott och hoten mot elförsörjningen. Foto: SVT

Så förbereder sig Olofström för elavbrott

Publicerad

När det blir ett längre elavbrott har Olofström tre så kallade trygghetspunkter och en fjärde under uppbyggnad, dit enskilda kan vända sig för att få hjälp. Det finns också två särskilda så kallade informationspunkter.

– Vårt samhälle är så känsligt för elbortfall. Det faller bort betalningsförmåga, värme och vatten, säger Per Drysén, kris- och beredskapssamordnare i Olofström.

Vad är kommunens och enskildas ansvar när det händer?

Strömlöst Sverige

– Det är var och ens ansvar förbereda sig så att man klarar sig. Vi har kravet på oss för dem som vi har i äldreomsorg och skolor. Där har vi beredskap för att klara ett elavbrott.

Vart kan enskilda vända sig vid ett längre elavbrott?

– Vi har trygghetspunkter som är reservkraftsförsedda. Vi har tre stycken och bygger upp en fjärde. Dit kan man komma för att få hjälp, säger Per Drysén.

Trygghets- och informationspunkter

Brännaregården, Garvaregårdens boende, Gränums skola, Jemsegården, Olofströms Civilförsvarsförening och Vilshults skola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strömlöst Sverige

Mer i ämnet