Alexzandra Bosson och Hasna Alailo läser till barnskötare på vuxenutbildningen i Karlshamn. Foto: SVT

Orosrapport skrämmer inte studenterna

Publicerad

Att yrket som barnskötare kan vara stressigt och psykiskt påfrestande avskräcker inte studenten Alexzandra Bosson. – Man kan inte rymma för då har vi inga lärare till barnen, säger hon.

Var tredje barnskötare i sydost (Kalmar, Kronoberg och Blekinge län) uppger att det är psykiskt ansträngande varje arbetsdag, i en rapport från fackförbundet Kommunal.

”Samarbete viktigast”

Alexzandra Bosson och Hasna Alailo läser till barnskötare på vuxenutbildningen i Karlshamn, men de blir inte avskräckta av vad som står i rapporten. Hasna tror att det viktigaste är att personalen samarbetar.

– Det ger en positiv påverkan på barnen, säger hon.

Båda har redan fått känna på hur yrket som barnskötare kan vara under utbildningen. Alexzandra har märkt av att det kan vara stora barngrupper och väldigt lite personal.

– Blir någon sjuk är det sårbart. Då kan man inte ta lärandet till barnen som planerat utan man lägger det på is tills personalen är tillbaka igen, säger Alexzandra Bosson.

Ser fram emot jobbet

Men trots att jobbet kan vara stressigt så ser Alexzandra och Hasna ändå fram emot att bli barnskötare.

– Jag tycker om att jobba med barn. Jag hoppas att jag ska kunna praktisera det vi lär oss här i skolan, säger Hasna Alailo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Karlshamn

Mer i ämnet