Foto: SVT

Påkostad byggmodell hamnade i låst kyrka

Uppdaterad
Publicerad

I början av Fredrikskyrkans omvandling beställdes en byggmodell av det framtida kyrkorummet – för att allmänhet skulle inspireras och tycka till om renoveringen. I dag står modellen, som kostade över 370 000 kronor, inlåst i Trefaldighetskyrkan.

Och hur den fortsättningsvis ska användas är oklart.

Under 2015 när renvoneringsarbetet av Fredrikskyrkan tog fart beställdes en film och en kyrkmodell, med syfte att visa allmänheten hur det framtida kyrkorummet skulle se ut och att öppna upp för synpunkter från besökare.

Kostnaden för modellen med tillhörande inglasad monter, belysning samt arbetstimmar från arkitekten som står för ritningarna, landade på runt 374 000 kronor. Tillsammans med filmen handlar det om över 470 000 kronor.

Krisen i Karlskronakyrkan

Ingick i kommunikationsplan

Det var den arbetsgrupp som tillsattes för att leda arbetet med kyrkrenoveringen som tog initiativ till att beställa modellen, skriver den tidigare kyrkoherden Pamela Garpefors i ett mejl till SVT Nyheter Blekinge:

”I samband med förprojekteringen av Fredrikskyrkans inre renovering och skapandet av det multifunktionella kyrkorummet ansåg styrgruppen och stiftsantikvarien att det var viktigt att visualisera planerade interiöra förändringar i en kommunikationsplan med bland annat en modell av kyrkorummet för dialogen med allmänheten med flera.”

Pamela Garpefors skriver också att pastoratet beviljades ett bidrag från Lunds stift på 245 000 kronor som till stor del bekostade modellen.

”Har tjänat sitt syfte”

Enligt kyrkorådets ordförande Gerthie Olsson (S) har modellen spelat en viktig roll inför renoveringen då den visats bland annat vid seminarier och informationsträffar.

– Den har tjänat sitt syfte under många år och kan användas igen för att åskådliggöra hur tankarna kring omvandlingen har varit. Det är vanligt att man gör den här typen av modeller när det handlar om större investeringar och byggprojekt, säger Gerthie Olsson.

Står inlåst

Modellen placerades senare i Trefaldighetskyrkan – som i dag är tillfälligt låst av besparingsskäl.

– Det är möjligt att den kan placeras i Fredrikskyrkan igen, säger Gerthie Olsson.

Enligt vikarierande kyrkoherden Eva-Karin Lindgren ska Trefaldighetskyrkan öppnas igen till våren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Karlskronakyrkan

Mer i ämnet