Foto: SVT/Agenda

Patient låg fastspänd i timmar

Uppdaterad
Publicerad

En tvångsvårdad patient på psykiatrin i Blekinge var fastspänd med bälte under åtta timmar och ska också ha haft spotthuva på sig. Men det saknas stöd i lag för det, skriver IVO i sitt beslut.

Det var i maj som en patient kom in till avdelningen i Karlskrona i sällskap av polis. Enligt det beslut som fattats av Inpektionen för vård och omsorg, IVO, står det att patienten blivit fastspänd i bälte och försedd med spotthuva, ett tvångsmedel som träs över huvudet. Hur länge patienten hade spotthuva står inte i journalerna.

Låg bältad i åtta timmar

Totalt låg patienten fastspänd i åtta timmar utan att någon läkare gjorde en förnyad bedömning eller undersökning.

Karlskrona

Nu har Inspektionen för vård och omsorg, IVO, granskat fallet. Myndigheten är kritisk till att patienten varit faststpänd i mer än fyra timmar utan att beslutet omprövats. IVO ifrågasätter inte bältningen, men poängterar att det är en ytterst ingripande åtgärd och läkare måste göra återkommande bedömningar och personligen undersöka patienten vid varje nytt beslut om bältning.

Otillåtet inom vården

Det är inte tillåtet att använda spotthuvor inom vården, vilket IVO nu kritiserar. Däremot menar psykiatriläkare Peter Valverius att Inspektionen för vård och omsorg missuppfattat händelsen.

– De har tolkat journalerna fel. Patienten hade spotthuvan när han kom in. Vi har inga spotthuvor inom vården. Den satt kvar när han bältades, men sedan togs den av. Det handlade om några minuter, säger Peter Valverius till SVT Nyheter Blekinge.

IVO kommer att följa upp bristerna vid en verksamhetstillsyn under hösten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlskrona

Mer i ämnet