Spotthuva får bara användas av polisen och inte inom psykiatrin. Foto: Polismyndigheten

Psykiskt sjuka patienter tvingades bära otillåtna spotthuvor

Uppdaterad
Publicerad

Otillåtna spotthuvor och patienter som legat bältade i timmar utan att läkare undersökt personen. Psykiatrin på USÖ kritiseras nu på flera punkter av tillsynsmyndigheten.

Spotthuvor som täcker huvudet på en person så att denne inte kan spotta har använts inom tvångsvården på Universitetssjukhuset i Örebro (ORU) trots att det inte är tillåtet.

Får bara användas av polis

Det var när Inspektionen för vård och omsorg (IVO) gjorde tillsyn på akut- och heldygnsvården inom psykiatrin på sjukhuset som det framgick i journaler att spotthuvor använts, något som bara polisen har rätt att använda.

Personal inom vården ska istället använda skyddsutrustning i form av visir och plastförkläden.

Enligt protokollet har chefsöverläkaren informerat samtliga avdeldningar om att användandet inte är tillåtet och det ska nu ha upphört.

Bältade i timmar

IVO kritiserar också sjukhuset efter att patienter vid flera tillfällen varit fastspända med bälte över fyra timmar utan att beslutande läkare gjort en personlig undersökning av patienten.

På USÖ ska man nu vidta åtgärder för att förbättra rutinerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.