Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åtgärderna gällande bristande ledarskap och arbetsmiljö, kom för sent, menar personalen på Blekinge kompetenscentrum. Foto: SVT

Personalen på Blekinge Kompetenscentrum slog larm förgäves – under flera år

Uppdaterad
Publicerad

Personalen på Blekinge Kompetenscentrum slog larm om problem med både arbetsmiljö och ledarskap vid upprepade tillfällen under flera års tid – till både sjukhusledning och den politiska ledningen – länge utan resultat.

Inom Region Blekinge tycks det vara få i ledande ställning, såväl politiker som tjänstemän, som kan redogöra för den tidigare situationen på Blekinge Kompetenscentrum.

Men signaler om växande arbetsmiljöproblem, märkliga rekryteringar och miljonrullning utan kontroll har skickats till styrande politiker och höga chefer – länge utan resultat.

SVT granskar Blekinge kompetenscentrum

”Folk mådde inte bra”

Först hösten 2020 beställde Region Blekinge en mer genomgripande extern granskning.

Då hade den kritiserade chefen Danilo Garcia varit anställd i fem år.

– Flera i personalen kom till mig och berättade om sitt mående och vad som hänt. Folk mådde inte bra, och en del sade upp sig. Den allmänna känslan var att man inte orkade komma till jobbet, säger skyddsombudet Farhad Haddad.

Först pratade facket om problemen med den berörde chefen. Men när man inte inte fick gehör togs ärendet vidare till ledingen.

– Det gav resultat, men kanske inte det resultat vi önskade oss. Och det tog väldigt lång tid, säger Farhad Haddad.

Ta del av hela SVT:s granskning av Blekinge kompetenscentrum här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Blekinge kompetenscentrum

Mer i ämnet