Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den då 16-årige pojken dödshotade elever via sms. Dagen därpå tog han sig knivbeväpnad till Nordenbergsskolan, men stoppades av en lärare. I klippet hör du åklagaren berätta vad 17-åringen nu åtalas för. Foto: Polisen/SVT

16-åring planerade skolattack i Olofström – stoppades av lärare

Uppdaterad
Publicerad

Den då 16-årige pojken gick runt i Nordenbergsskolans korridorer i Olofström och letade efter sina offer. Men han upptäcktes av en lärare som handgripligen förde bort honom, innan planerna blev verklighet.

På måndagen den 30 januari hade pojken tagit sig till Nordenbergsskolan i Olofström. I ryggsäcken hade han packat ner en kökskniv, som han planerade att använda i en attack under dagen. Måltavlorna var, enligt hans egen utsago, två flickor som gick på skolan.

Men en lärare på skolan reagerade. I förhör berättar läraren om vad han upplevde.

– 16-åringen var väldigt svart och mörk i blicken, och jag såg direkt att något var fel. Han uppgav i sin upprördhet att han skulle ge igen och hämnas för något som hänt på internet kvällen innan, säger läraren i förhör.

Läraren tog med sig pojken och började gå i riktning mot några andra anställda.

– Plötsligt viker han av och går åt fel håll, för att leta upp NN (tjejen). Han gick med bestämda steg mot en öppen klassrumsdörr och jag fick bokstavligt talat ta tag i honom och leda bort honom så han inte skulle gå rakt in, fortsätter läraren.

Visade sig senare vara beväpnad

Först i efterhand framkom att pojken var knivbeväpnad under besöket i skolan. I förhör uppgav han att han var inställd på att genomföra en dödlig attack på skolan.

– När jag blir arg då blir jag arg, och då går ingenting att göra åt det. Jag börjar gå runt hela jävla Nordenberg, försöker leta upp henne. För jag ska döda henne. Men sen är det någon jävla lärare som följer efter mig hela jävla tiden. Och jag säger till dem att gå, fast det gör de ju inte, de skiter i det, berättar han i förhör.

Rättspsykiatrisk undersökning

Pojken står nu åtalad misstänkt för förberedelse till mord mot en av flickorna, samt för att ha dödshotat den andra flickan och en manlig elev i sociala medier. Han erkänner brott.

En mindre rättspsykiatrisk undersökning av pojken har genomförts, men vad den visar är omgärdat av sekretess.

SVT har varit i kontakt med läraren, som inte vill uttala sig i ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.