Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör åklagaren Joakim Zander berätta om vad för påföljd den polisanställde riskerar i klippet ovan. Foto: SVT Grafik

Polisanställd utreds för sexköp – fanns med på läckta swishlistan

Publicerad

En anställd vid polisen finns med bland de 195 namnen på den läckta swishlistan från domen mot Sölvesborgskvinnan.

Nu bekräftar chefsåklagaren Joakim Zander att den anställde utreds misstänkt för att ha köpt sex på salongen vid flera tillfällen.

Det är Särskilda åklagarkammaren i Malmö, med Joakim Zander i spetsen, som utreder den polisanställde mannen.

– Han är misstänkt för köp av sexuell tjänst på salongen vid flera tillfällen, det är ingen högprofilerad person inom polisen, säger han.

Sölvesborgskvinna drev misstänkt bordell i Skåne

Hur ställer han sig till anklagelserna?

– Han nekar till brott.

Polisman också med på listan

Alla som finns med på listan har gjort så kallade ”dubbelswishar”. Enligt polis och åklagare är det generellt ett tecken på sexköp, men det kan finnas andra förklaringar.

Utöver den polisanställde finns också en polisman med bland namnen på listan. Joakim Zander berättar att mannen har varit föremål för en utredning, men att förundersökningen mot honom lades ner i somras i brist på bevis.

På listan finns också namn och telefonnummer till en tidigare allsvensk fotbollsspelare, en anställd inom Svenska kyrkan och två lokala SD-politiker.

45 utredningar om sexköp

Brottet, som rubriceras som köp av sexuell tjänst, har en preskriptionstid på två år.

Tommy Börjesson har varit polisens förundersökningsledare i fallet med Sölvesborgskvinnans bordell. Han berättar att flera av de upp mot 250 identifierade sexköparna inte har anmälts på grund av att tiden gått ut.

– Just nu har vi 45 personer som är under utredning och sedan finns det kanske ett 90-tal som antingen är slutredovisade eller nerlagda, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sölvesborgskvinna drev misstänkt bordell i Skåne

Mer i ämnet