Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Inför morgondagens pridetåg har tillräckliga förberedelser gjorts, enligt Niklas Kilsgård. Foto: Cajsa Bengtsson/TT

Polisen säkrar upp för historiska prideparaden i Sölvesborg: ”Planerat i två år”

Uppdaterad
Publicerad

I morgon väntas Sölvesborgs första prideparad tåga genom staden och över 5 000 personer tros ansluta. Trots hatbrotten i både Oslo och Karlskrona känner sig polisen säker inför morgondagens uppdrag – tack vare två års planering.

Paraden var tänkt att anordnas 2020, efter att regnbågsflaggan stoppades från att hissas på kommunhuset i Sölvesborg. På grund av pandemin har nu arrangören Karlskrona Pride haft extra lång tid på sig att planera och samarbeta med både kommun och polis.

Louise Englund, chef för lokalpolisområde Karlshamn, berättar om polisens främsta uppgift under morgondagens parad.

– Vår roll är att upprätthålla ordning och säkerhet för alla som kommer till Sölvesborg för att gå i tåget, säger Englund.

Cirka 5000 deltagare uppskattas delta i pridetåget. Vidare säger Englund att polisen är vana att ingripa vid hastigt uppkomna situationer och att denna parad inte skiljer sig från andra evenemang som de hanterar.

– Vi har inte fått något som ger indikationer på störningar imorgon. Arrangören har tagit höjd med volontärer för att säkerställa trygghet på plats.

Efter tidigare händelser

Senast igår blev en man omhändertagen av polis i Karlskrona efter att ha gjort nazistgester mot prideparaden som tågade genom staden.

Niklas Kilsgård, operativ samordnare för LPO Karlshamn, säger att de har gjort riskbedömningar utifrån tidigare händelser och att de känner sig trygga med de förberedelser som gjorts.

– Vi har haft möjlighet att titta på det och vidta de åtgärder som vi funnit lämpliga, säger Kilsgård.

Hör mer om polisens förberedelser i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer