Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Karlshamns kommunpolis Fredrik Svennergren om vilka tecken du ska hålla koll på om du är orolig för att ett barn håller på att dras in i kriminalitet. Foto: SVT

Polisens larm: 14 ungdomar rekryterade av gängkriminella

Uppdaterad
Publicerad

Sedan början av 2023 har polisen identifierat 14 ungdomar från Blekinge och nordöstra Skåne, som misstänks för bland annat mord och grova vapenbrott inom organiserad brottslighet.

Västra Blekinge är särskilt utpekat.

Samtidigt finns det ett stort mörkertal, uppger polisen.

– Vi behöver allmänhetens hjälp med tips om man tror att någon i sin närhet är i riskzonen, säger Michael Mattsson, biträdande polisområdeschef för Blekinge och nordöstra Skåne.

Risk under sommaren

Nu vädjar polisen om hjälp från föräldrar, som man menar måste hålla bättre uppsyn på sina barns beteendemönster – speciellt under sommaren då risken för att dras in i kriminalitet ökar.

– Då är man inte i skolan och en fritidsaktiviteter brukar också avta. Man har färre vuxna omkring sig och många barn sitter inne och spelar, där ofta en första kontakt skapas, säger Fredrik Svennergren, Karlshamnspolis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.