Åttaåriga Yara mördades 2014. Den före detta Blekingepolisen Andreas Glingfors har tecknat ned sina minnen från den dagen i en novell. Foto: SVT

Polisens novell om mordet på Yara prisas

Uppdaterad
Publicerad

Andreas Glingfors var en av poliserna först på plats när 8-åriga Yara Alnajjar hittades död 2014 i Karlskrona . Nu får han pris för sin novell om händelsen, hur den har påverkat honom och hur han bär hennes död med sig.

I år hade tävlingen temat ”Dagen jag aldrig glömmer” och det är tidningen Svensk Polis som har nypremiär för tävlingen i år efter ett uppehåll på några år, normalt får de in mellan 50 och 100 bidrag per år.

Skrev om fallet Yara

Andreas glömmer inte den dag Yara Alnajjar hittades död i sina förmyndares hem i Karlskrona bara ett år efter att hennes familj skickat henne från Gaza till hennes morbror och hans fru i Karlskrona. Åttaåringen hade misshandlats svårt och vård och socialtjänst har beskrivit det som det värsta de sett.

Fallet Yara

Lämnade polisyrket

Glingfors lämnade Blekingepolisen strax efter mordet på Yara, efter 14 år som polis. Avhoppet fick mycket uppmärksamhet och en debatt om den frustration han känt under senare år tog vid, inte minst efter Yaras död.  Nu jobbar Andreas Glingfors inom kommunen i Karlskrona, som socialpedagog på de kommunala gymnasieskolorna i Karlskrona och med en förebyggande verksamhet. Texten lämnade han in innan han slutade på polisen.

Kollegan fick första pris

Första pris togs hem av den före detta kollegan Anna Schneider på Karlskrona-polisen med en novell som handlar om smärtan när den man älskar och levt sitt liv med, inte längre känner igen dig. Och vad det kan leda till.

SVT Nyheter Blekinge har sökt Andreas Glingfors och Anna Schneider.

Utdrag ur Andreas Glingfors novell

”Vi svängde in på adressen. En ambulansman kom gående emot oss och jag klev ur för att möta upp honom. Han fick inte fram ett ord. Till slut sa han bara ”ni får följa efter”. Det knöt sig i magen. Vad hade egentligen hänt?

När vi parkerat polisbilen vid akutintaget hann vi kliva in i garaget innan porten gick ner bakom ambulansen. Ambulansmannen öppnade bakluckan på ambulansen och skakade på huvudet.

”- Hej, Andreas heter jag och jag är polis. Vi ska hjälpa dig”, hade jag sagt om barnet hade levt. Det är den enda gången under mina 13 år som polis som jag känt ”ta bort mig härifrån, jag vill inte vara med”.

Hela texten finns att läsa här.

Juryns motivering

Juryns motivering till Andreas novell:

Aldrig kommer vi så nära det omskrivna fallet Yara som nu. Känslan är rent fysisk, man vill hoppa in i texten och slita bort brödkaveln. Och man känner med poliserna i vars jobb det ingår att möta utsatta barn. Texten griper tag och ramas in av hur skribenten bearbetar minnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Yara

Mer i ämnet