Elina Gustafsson (S) vill att alla föreningsbidrag ska granskas. Detta efter SVT:s avslöjanden om Panncentralen. Foto: SVT

Politikerns krav: Alla föreningsbidrag ska granskas

Uppdaterad
Publicerad

Nu blir det hårdare kontroller av Karlskronas föreningsbidrag. Det är reaktionen från kultur- och fritidsnämndens ordförande Elina Gustafsson (S) efter den senaste rapporten om hur kommunen hanterat bidragen till Panncentralen.

– Jag ser mycket allvarligt på det inträffade, säger hon.

Efter SVT:s avslöjanden om Folkets Hus-föreningen Panncentralen tillsatte Karlskrona kommun en extern granskningsrapport. När den nu har kommit reagerar kultur- och fritidsnämndens ordförande Elina Gustafsson (S) starkt.

– Det är viktigt att när något sådant här uppdagas, att invånarna får veta att vi ser allvarligt på det som inträffat och agerar direkt, säger hon till SVT Nyheter Blekinge.

Granskningen av Panncentralen

Stickprovskontroller

Nu föreslår hon därför att samtliga arrangemangs- och projektbidrag, som betalas ut till föreningar, ska åter- och slutrapporteras till kultur- och fritidsnämnden. Därefter ska politikerna i nämnden granska hur bidragen använts innan nya kan betalas ut.

Nämnden ska också göra stickprovskontroller av hur bidragspengar i pågående projekt används. Elina Gustafsson räknar med att övriga politiker i kultur- och fritidsnämnden kommer att hålla med om att hårdare kontroller nu är nödvändiga. 

– Vi politiker har inte gjort den här administrativa hanteringen tidigare. Men eftersom det inte skötts korrekt måste vi vidta åtgärder och göra mer. Det kan inte fortsätta så här, för då tappar vi all form av trovärdighet, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskningen av Panncentralen

Mer i ämnet