Foto: SVT

Bakgrund: Laxmålet i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Ordföranden och en anställd vid Blekingefiskarnas centralförening riskerar långa fängelsestraff, då de misstänks ha sålt giftig Östersjölax till Frankrike.

Den numera nedlagda föreningen Blekingefiskarna misstänks för att under lång tid ha sålt giftig Östersjölax till Frankrike.

Åren som utretts är 2010 och 2012 då föreningen i Karlskrona ska ha köpt viltfångad Östersjölax från Blekingefiskare, packat in den i is och sedan sålt den till Frankrike. Det trots att den innehöll för höga halter av miljögifter, däribland ämnet dioxin.

Laxhärvan i Blekinge

Östersjölaxen får bara säljas i Sverige, Finland och Lettland eftersom man där har kostrekommendationer om att man inte ska äta den ofta, något som saknas i alla övriga länder.

Föreningen kan få mångmiljonböter

Nu börjar rättegången i Blekinge tingrätt, där ordföranden och en anställd vid Blekingefiskarnas centralförening står misstänkta för grov smuggling.

Även föreningen i sig kan komma att krävas på totalt 11 miljoner kronor i böter.

Samtidigt som målet pågår i Blekinge, så är det även uppe i domstol i Frankrike, där den franske laximportören kräver pengarna tillbaka för den giftiga laxen. Men det franska målet inväntar avgörandet i Blekinge.

Den åtalade ordföranden och den anställde riskerar upp till sex års fängelse.

Fallet är helt unikt i sitt slag och det är första gången något liknande prövas rättsligt.

Tidslinje

2002: EU sätter upp gränsvärden på hur mycket miljögifter fisk får innehålla för att säljas. Sverige får ett undantag som innebär att fisken får ätas och säljas på två vilkor: Myndigheterna måste informera om att barn och gravida inte ska äta laxen oftare än tre gånger om året och yrkesfiskarna inte får exportera fisken till EU. Lettland och Finland får samma undantag och dit får man sälja fisken.

2013: Efter ett anonymt tips gör Karlskrona kommun ett nedslag hos Blekingefiskarnas centralförening och hittar då fakturor från 2011 och 2012 där Blekingefiskarna centralförening sålt över 100 ton Östersjölax just till Frankrike. Två veckor efter att kommunen gjort sitt tillslag stängs Blekingefiskarnas centralförening.

2015: Efter två årsutredningar är kammaråklagaren nästan klar.

2016: Åtal för grov smuggling presenteras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Laxhärvan i Blekinge

Mer i ämnet