Hör Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare, om de argument som de morddömda männen lagt fram i rätten. Foto: SVT/TT

Rättsexperten: ”Hade dömt båda till livstids fängelse”

Uppdaterad
Publicerad

I dag faller hovrättens dom gällande det uppmärksammade styckmordet på en 57-årig man i Karlskrona. Tingsrätten dömde den 23-årige man som styckade kroppen till 18 års fängelse – men före detta överåklagaren Sven-Erik Alhem tror att lagens strängaste straff nu är att vänta.

Den sex dagar långa hovrättsförhandlingen avslutades den 7 september och i dag – en vecka senare – kommer alltså domen.

Den 22-årige man som utdelade de dödande slagen med en skiftnyckel dömdes till livstids fängelse i tingsrätten, medan den 23-årige man som sedan styckade kroppen dömdes till 18 års fängelse, båda för mord och brott mot griftefriden.

Styckmord i Karlskrona

Att 23-åringen fick ett mildare straff berodde på att han varit behjälplig under utredningen – bland annat genom att peka ut mordvapen och gravplats.

”Skulle inte tveka en sekund”

Men den morddömde mannen nöjde sig inte med det tidsbestämda straffet, utan vill att morddomen ändras till medhjälp till mord med ett kortare straff som påföljd.

Rättasexperten Sven-Erik Alhem tror dock att hovrätten kommer att gå på åklagarens linje och döma de båda männen till livstids fängelse.

– Det är en mycket hänsynslös handling, och det är uppenbart att brottet har planerats noggrant av båda männen. Om jag skulle sätta mig in i hur jag själv skulle ha dömt skulle jag inte tveka en sekund, jag skulle ha dömt båda till livstids fängelse.

I klippet ovan kommenterar Sven-Erik Alhem de olika argument som de båda männen själva framhållit som förmildrande under rättegången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Styckmord i Karlskrona

Mer i ämnet