Hovrättens första dag var till Kammaråklagare Anna Johansson Torestens framställan. Hör henne berätta i klippet. Foto: SVT/Jennifer Alm

Åklagarens dag i hovrätten – vill se livstid för båda männen

Uppdaterad
Publicerad

De två morddömda männen hoppas på sänkta straff. Men åklagaren vill tvärtom se en skärpning – och yrkar på livstids fängelse för båda. I dag inleddes den rättsliga epilogen i styckmordsdramat.

Första dagen i hovrätten tillhörde kammaråklagare Anna Johansson Toresten. Under måndagsförmiddagen lades fokus, precis som i tingsrätten, på att illustrera mordplanerna och motivet.

Det handlar om den morddömde 22-åringens internethistorik, ekonomin i den affärsrörelse de båda männen var involverade i – samt inköp av mordvapen och annat material för att kunna genomföra gärningen.

Styckmord i Karlskrona

– Det gjordes totalt tio brottsplatsundersökningar i den lägenhet där 57-åringen dödades, förklarar hon.

Hon lät sedan hovrätten lyssna till larmsamtalet – när 22-åringen själv ringer och anmäler 57-åringen som försvunnen.

Hovrätten över Skåne och Blekinge har avsatt sex förhandlingsdagar – där tre sker helt utan parternas närvaro. I stället tar rätten då del av de videoupptagningar med vittnen som spelades in i tingsrätten.

– Efter lunch skickade åklagaren runt mordvapnet, skiftnyckeln, i rätten. Även 23-åringens försvarare Eric Widner fick känna på den, säger SVT:s reporter Jennifer Alm, som är på plats i hovrätten.

Presenterar ny bevisning

Förutsättningarna är följande:

Den 23-årige mannen dömdes till 18 års fängelse i tingsrätten, men har hela tiden förnekat mord.

Han önskar ett mildare fängelsestraff och menar att han dels på ett avgörande sätt medverkat och bidragit under den omfattande mordutredningen, dels att han agerade under påtryckningar från den medåtalade 22-åringen.

Till hovrätten har mannens försvarsadvokat Eric Widner lämnat in ny bevisning – innehållet i en tömd mobiltelefon.

– Sammantaget ger det här ett kraftfullt stöd till de uppgifter min klient lämnat i tingsrätten och i förhör. Den här påverkan han levt under har pågått under mycket längre tid än vad som tidigare varit bekräftat, har Widner tidigare förklarat för SVT.

Vittne ska höras på nytt

Den 22-årige mannen – den som utdelade de dödande slagen med skiftnyckeln mot det 57-åriga offret – dömdes till livstids fängelse i tingsrätten.

Han vill se ett tidsbestämt fängelsestraff och har via sin advokat Karl Hamstedt begärt ett nytt förhör med det vittne som i tingsrätten gav en annan bild av 23-åringens inblandning – hon vittnade en mer aktiv och styrande roll.

22-åringen hade också hoppats på en annan bedömning av sin psykiska status, men nyligen valde Rättsliga rådet att godkänna den kritiserade psykundersökning som slagit fast att mannen är frisk nog att kunna dömas till fängelse.

I klippet ovanför artikeln förklarar åklagare Anna Johansson Toresten varför hon vill se livstids fängelse för båda männen. Hon kommer att utveckla sitt resonemang under sitt slutanförande den 7 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Styckmord i Karlskrona

Mer i ämnet