Vad krävs för att en brottsmisstänkt ska bedömas vara allvarligt psykiskt störd? – Hör i videoklippet Foto: SVT

Trots styckmördarens vanföreställningar – därför väntar fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den styckmordsdömde 22-åringen har två gånger velat bli förklarad som allvarligt psykiskt störd och har i förhör uppgett att han har vanföreställningar.

Trots det väntar ett långt fängelsestraff.

Här förklarar psykiatriexperten varför.

Under förhandlingarna, både i tingsrätten och hovrätten i det uppmärksammade styckmordsfallet i Karlskrona, har de åtalades psykiska ohälsa varit en återkommande punkt.

22-åringen har under förhör uppgett att psykiska problem ligger bakom mordet på 57-åringen, och att han lider av vanföreställningar. Bland annat menar 22-åringen att han levde i tron att 57-åringen arbetade för en internationell organisation med kopplingar till maffian.

Styckmord i Karlskrona

I videoklippet berättar 22-åringen om sin fantasivärld under förhandlingen i tingsrätten:

Men enligt den rättpsykiatriska undersökningen har varken 22-åringen eller 23-åringen någon allvarlig psykisk störning och bedöms därför tillräckligt friska för att kunna dömas till fängelse.

Missnöjd med undersökningen

22-åringen som var missnöjd med utlåtandet överklagade undersökningen till Socialstyrelsen i hopp om att få ett lägre straff i hovrätten – men fick avslag. Under tisdagen hålls den sista förhandlingsdagen – och 22-åringen ska höras om ny bevisning i målet.

Vad krävs för att en brottsmisstänkt ska bedömas vara allvarligt psykiskt störd?  I videoklippet förklarar Katarina Howner, läkare och specialist i rättspsykiatri vad som gäller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Styckmord i Karlskrona

Mer i ämnet