Regnbågsflaggan hissades på Stortorget under måndagsförmiddagen när Karlskrona Pride inleddes. Här med kommunens representant Evalena Gabris från och ordförande Sophia Ahlin. Foto: Konrad Olsson/SVT

Här invigs prideveckan – för åttonde året i rad

Uppdaterad
Publicerad

Prideveckan invigdes under måndagen med att regnbågsflaggan hissades på flera håll i länet. Fram till helgen ska det till stora delar digitala arrangemanget genomföras.

Vid 10-tiden hissades regnbågsflaggor i Karlskrona och tre andra av Blekinges kommuner som ett startskott på Prideveckan.

– Vi sänder live hela veckan och gör så för att undvika att så många ska samlas nu när det är ett knepigt läge. Så det blir mestadels digitalt men ändå med vissa möjligheter till fysiska träffar, säger Karlskrona Prides ordförande moderatpolitikern Sophia Ahlin.

”Lyfta frågan”

Även Trefaldighetskyrkan utsmyckades med regnbågsfärgerna och sex stycken flaggor ska vaja runt staden. På programmet står diverse föreläsningar och arrangemang utöver att de hoppas kunna fixa en båtparad runt Trossö till helgen.

– Det är väldigt många som sluter upp och det är åttonde året vi gör det här så det är fantastiskt att så många är med, säger Ahlin.

Ingen flagga i Sölvesborg

Regnbågsflaggan hissades i samtliga Blekingekommuner, utom Sölvesborg som tackat nej. En debatt kring detta uppstod för två år sedan när Samstyret, som består av SD, KD, M och SoL-partiet, tog beslut om att inte flagga med regnbågsflaggan på kommunala byggnader.

– Det är såklart tråkigt och vi ställde frågan även detta år. Vi är väldigt glada att övriga är med för vi tycker det är en viktig signal, säger Ahlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.