• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Pia Johansson, tidigare domare i Blekinge tingsrätt, tänker ofta på Rödebyfallet som väckte mycket känslor. Foto: SVT

Rödebydomaren: ”Beklagar att domen inte överklagades” 

Rödebydramat skapade debatt i hela Sverige. Och Pia Johansson - då domare i Blekinge tingsrätt – har fortfarande rättsfallet i färskt minne. Hon beklagar i dag att hovrättens dom inte överklagades till Högsta domstolen.

Flera olika experter konstaterade att pappan led av en allvarlig psykisk störning och att han inte kunde styra sitt handlande vid skottlossningen.  Och Blekinge tingsrätt friade 50-åringen.  

Hovrätten drog senare andra slutsatser och dömde mannen för grov misshandel och dråp även om han slapp fängelse. 

– Jag beklagar att ingen överklagade till Högsta Domstolen. Då hade Rödeby blivit ett prejudicerande och vägledande fall, nu är det inte det, säger Pia Johansson.

”Mycket känslor i omlopp”

Rättegången mot Rödebypappan inleddes den 9 januari 2008.     

Lagman Pia Johansson förstod att fallets karaktär skulle ställa särskilda krav på rättens ledamöter och kallade därför samman dem inför att huvudförhandlingen skulle inledas i Blekinge tingsrätt.    

– Det var så mycket känslor i omlopp.   

TV: Se hela inslaget här

Under huvudförhandlingen i tingsrätten valde hon att avstå från all nyhetsrapportering kring fallet.    

– Det var ett fall som engagerade allmänheten eftersom ett barns liv hade släckts.    

Tankarna återkommer ofta.    

– Kanske inte varje dag, men flera gånger i månaden i alla fall och när det kommer upp något mål som kan ha någon liten anknytning till Rödeby.   

Juriststudenter läser fallet

Flera experter medverkade under Rödebyrättegången. En av dem var Peter Andiné, docent i rättspsykiatri vid Göteborgs universitet. Hans rättspsykiatriska undersökning och hans utlåtande att pappan led av en allvarlig psykisk störning bidrog till att tingsrätten frikände 50-åringen.   

– Vanligtvis får vi svara på tre frågor och sedan lämna tingssalen. I Rödebyrättegången fick vi delta i flera timmar, säger Peter Andiné.    

Eftersom domen i hovrätten aldrig överklagades till Högsta Domstolen har Rödebydomen inte heller fått någon praxis inom rättspsykiatrin.   

– Men domen används ofta av juriststudenter som kan läsa in sig på fallet eftersom rätten släppte sekretessen på de två stora rättspsykiatriska undersökningar som pappan fick genomgå. Det är mycket ovanligt.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tio år efter Rödebyskotten

Mer i ämnet