Ronnebys räddningshelikopter åter i beredskap

Uppdaterad
Publicerad

I ett dygn har räddningshelikoptern i Ronneby varit ur beredskap – men den har nu kunnat lyfta igen under onsdagskvällen.

Från i går kväll har den svenska sjöräddningen inte haft tillgång till någon räddningshelikopter i Östersjön. Även helikopterbasen i Kallinge har alltså varit ur beredskap.

En anledning är det snöväder som drog in över delar av landet, men bemanningen påverkas också av den långdragna konflikt om besättningens arbetstidsavtal.

Hade inte övat tillsammans

I Ronneby har det också handlat om att besättningen inte har kunnat öva tillsammans.

– Det är en rad parametrar som påverkar och besättningen gör alltid en riskanalys. Det var ett par stycken i besättningen som inte hade flugit på lång tid som behövde göra några övningar, säger Mattias Hyllert, direktör på sjö- och flygräddningen på Sjöfartsverket.

Under onsdagmorgonen kunde övningar genomföras på baserna och helikoptrarna är åter satta i beredskap i Norrtälje och Umeå.

Även basen i Ronneby sattes åter i beredskap under onsdagskvällen. Enligt sjö- och flygräddningscentralen har det inte varit någon räddningsinsats som har krävt en helikopter det senaste dygnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.