Foto: TT

Så firas nationaldagen runtom i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Coronaviruset har satt stopp för planerade nationaldagsfiranden runt om i länet.

I stället satsar flera kommuner på digitala firanden.

I Karlskrona, Sölvesborg och Olofström har kommunerna valt att genomföra ett videofirande på nationaldagen.

– Vi ställer inte in, vi ställer om. Vi gör ett digitalt firande i mindre utsträckning, med en film där man kommer kunna se tal och prisutdelning, säger Emelie Paradis, kommunikationsansvarig på Olofströms kommun.

Så firar kommunerna 6 juni

Karlshamn: Kommunen skickar ut en nationaldagshälsning i sociala medier som riktar sig till kommuninvånarna. Vanligtvis samlas kommuninvånarna på torget och i Rosenträdgården men detta evenemang är i år inställt på grund av pandemin. 

Karlskrona: Nationaldagen brukar firas genom att svenska flaggan hissas på Stortorget och ett firande i Wämöparken. I år ersätts traditionen med en film som publiceras i sociala medier och på kommunens hemsida. Kommunfullmäktiges ordförande Gunilla Ekelöf håller tal och Marinens musikkår framför Sveriges nationalsång. Vid 13.00 skjuts salut från Stumholmen.

Sölvesborg: I år genomför kommunen ett digitalt firande med en film som släpps på Youtube. Det är hembygdsföreningen Facklan som har gjort filmen med bland annat tal och musik.

– Förra året anordnade vi ett firande i Hällevik i samarbete med hembygdsföreningen Facklan. Det blev jättefint så planen var att vara där i år igen. Nu får det bli så här istället, säger Pernilla Wierum, kultursamordnare på Sölvesborgs kommun.

Ronneby: Nationaldagsfirandet i Brunnsparken är inställt. Kommunen överväger att genomföra något typ av firande när restriktionerna kring folksamlingar lättas.

Olofström: I stället för ett firande i Holje Park anordnar kommunen ett digitalt firande, med tal och prisutdelning som kan följas via sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Blekinge

Mer i ämnet