Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommundirektören Daniel Wäppling om att det nu behövs fler bombsäkra lokaler för att kunna fortsätta styra Karlshamn i händelse av krig. Foto: SVT

Så kan Karlshamn styras om det blir krig

Publicerad

Rysslands invasion av Ukraina har ställt frågan om krigsberedskapen på sin spets. I Karlshamn behövs det fler bombsäkra utrymmen, varifrån kommunledningen kan fortsätta styra vid ett väpnat anfall.

Karlshamns kommunstyrelse har beslutat att ta fram en ny krigsorganisation. Den innehåller krigsplacering av personal, som förberedelse inför hotet om ett väpnat angrepp. Men pekar också ut behovet av nya och fler bombsäkra utrymmen.

– De lokaler vi har i dag är för oskyddade. De är inte tillräckligt säkra och vi får flytta någon annanstans. Det är därför en av de saker som är prioriterade, säger Karlshamns kommundirektör Daniel Wäppling.

”Rörelse är ett bra skydd”

En annan strategi, som Karlshamn slipar på, är att flytta runt kommunledningen i händelse av krig – för att inte bli ett stillastående mål för främmande invasionsstyrkor.

– Rörelse i sig är ett väldigt bra skydd. Sitter man på en plats hela tiden blir man till slut hittad, säger Daniel Wäppling.

Han ger exempel på platser som kommunledningen kan röra sig mellan och fortsätta styra från vid ett väpnat angrepp.

– Vi kan sitta på Väggaskolan, om inte den normala skolverksamheten är igång. Räddningstjänsten är ett alternativ. Vi kan åka till ett av våra äldreboenden om vi har evakuerat de gamla till exempelvis en annan plats i Sverige, säger Daniel Wäppling.

I klippet: Följ med till Karlshamn och få veta mer om hur kommunen rustar för krig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer