På Blekinges kommuner pågår förberedelser inför om kriget kommer. Foto: SVT

Så förbereder sig Blekinges kommuner inför en eventuell attack

Publicerad

Vi har frågat kommunerna hur de förbereder sig inför risken för krig. Här är deras svar.

Blekinges kommuner har kommit olika långt i arbetet med att krigsplacera nyckelpersonal. Det görs för att det ska finnas anställda på plats som kan upprätthålla tillgången till skola, äldreomsorg, el, vatten, fjärrvärme, bredband, räddningstjänst, kultur och information till allmänheten även om främmande invasionsstyrkor går till attack.

Karlshamn

Kommunstyrelsen i Karlshamn har beslutat att ta fram en ny krigsorganisation och planerar att krigsplacera personal som förberedelse inför hotet om ett väpnat angrepp. Konstaterar också att det behövs fler bombsäkra lokaler.

Karlskrona

– Krigsorganisation för kommunen ska tas fram och krigsplacering av personal kommer att genomföras enligt ”Verksamhetsplan 2022 Trygghet, säkerhet och brottsförebyggande arbete”, beslutad av kommunstyrelsen, säger Anne Kjellson, som är säkerhetshandläggare på Karlskrona kommun.

Olofström

I Olofström är personalen krigsplacerad.

– I grunden beror det på det förändrade omvärldsläget, vilket har föranlett behov av en allmän förmågehöjning, säger säkerhetsskyddschef Jan Söderman.

Ronneby

– Länsstyrelsen har tagit lead i detta arbete och samordnar det för Blekinges kommuner. Vi har haft ett första uppstartsmöte, säger Roland Edvinsson, som är säkerhetsskyddschef.

Sölvesborg

Vi har påbörjat arbetet med att bygga vår krigsorganisation. Vi tittar just nu på de juridiska delarna och hur beredskapslagarna påverkar vår organisation. Därefter kommer vi att använda krigsplacering som medel för att bemanna denna organisation, säger Anders Borgman, som är kris- och beredskapssamordnare.

Krigsplacering hos kommuner, regioner och andra civila myndigheter

För att få samhället att fortsätta fungera även i krig ska kommuner och regioner krigsplacera personal som kan se till att det blir så.   

Skyldigheten att inställa sig på sin krigsplacering gäller när regeringen beslutat om höjd beredskap och allmän tjänsteplikt på grund av kris eller krig. 

I ett sådant läge har den som är krigsplacerad inte rätt att sluta på jobbet. 

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.