Så många coronasjuka klarar Blekingevården

Uppdaterad
Publicerad

Som mest kommer cirka 60 patienter kunna vårdas samtidigt för coronaviruset i Blekinge, enligt de beräkningar som gjorts.

Viruset väntas kulminera i länet i mitten av maj och nu förbereder sjukhuset för att kunna klarar av situationen.

Efter gårdagens tre nya bekräftade coronafall konstaterade regionen att det finns allmän smittspridning i länet. Utifrån det räknar nu region Blekinge med att viruset kommer nå sin kulmen i länet i mitten av maj.

– Det finns matematiska beräkningar utifrån erfarenheter framförallt från Italien kring vad vi ska kunna förvänta oss. Om vi räknar detta som dag 0 eller 1 så utgår man från att vi har en tremånadersperiod framför oss och att vi kommer ha det som värst i mitten av den, säger Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare.

Corona i Blekinge

Intensivvårdsplatserna behöver fördubblas

Enligt Folkhälsomyndighetens beräkningar kommer det som mest behövas 80 vårdplatser i Blekinge något som sjukhuset nu planerar för.

– Det vi har fått att förhålla oss till är att ett 60-tal patienter kan få vård samtidigt när det är peaken i Blekinge, säger Stefan Österström, säkerhetschef region Blekinge.

I nuläget har Blekingesjukhuset tio intensivvårdsplatser, något som man räknar med behöver fördubblas.

– Folkhälsomyndigheten har gett os en planeringsmodell och där pratar man om att det kan bli ett 20-tal intensivvårdspatienter när det är som mest hos oss samtidigt, säger Stefan Österström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Blekinge

Mer i ämnet