Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar verksamhetschef Dada Merdan på Thoraxcentrum hur de jobbar för att förbättra arbetsmiljön så fler sjuksköterskor vill stanna kvar. Foto: Wivan-Kristina Sandberg/SVT

Så gör Thorax på Blekingesjukhuset för att få sjuksköterskor att stanna

Publicerad

Thoraxcentrum på Blekingesjukhuset är beroende av hyrpersonal för att verksamheten ska fungera. De senaste åren har avdelningarna haft svårt att behålla sjuksköterskor – nästan hälften har slutat. Nu satsar man på att skapa bättre arbetsmiljö för att kunna fasa ut hyrsjuksköterskorna och istället ha fast anställda igen.

På två år har 44 procent av de fast anställda sjuksköterskorna på Thoraxcentrum sagt upp sig. Därför har ledningen tagit krafttag för att komma till rätta med arbetsmiljöproblemen som var orsakerna till personalflykten.

På grund av att så många slutat måste Thoraxcentrum hyra in personal för att verksamheten ska gå runt. Men enligt verksamhetschef Dada Merdan har de gott hopp om att bli mindre beroende av hyrpersonal.

– Det är ett långsiktigt projekt så vi tar steg efter steg. Efter första januari kan vi utvärdera hur långt vi kommit, vad som hänt under hösten och sen kan vi ta oss vidare, säger Dada Merdan.

Några av de förändringar som införts på Thoraxavdelningarna är att man anställt instruktionssjuksköterskor och vårdutvecklare för att ge möjlighet till utbildning och förändringar på arbetsplatsen. I personalens schema ska man också planera in utbildning under arbetstid.

I klippet ovan berättar Dada Merdan om det förändringsarbete de gör för att skapa bättre förutsättningar för att personalen ska trivas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.