Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar undersköterskan Susanne Sjöström varför hon vill ha fast anställda kollegor på jobbet. Foto: Jonas Ekströmer/TT / SVT

Undersköterskan Susanne: ”Vissa hyrsköterskor är som fast anställda – fast med högre lön”

Uppdaterad
Publicerad

Region Blekinges kostnader för inhyrd sjukvårdspersonal har fortsatt öka under första halvåret 2023, jämfört med samma period 2022. Nu har regionen beslutat om en rejäl bantning av inhyrd vårdpersonal.

– Vi vill ha tillbaka sjuksköterskor som kollegor och inte bara hyrsköterskor som kommer ibland, säger undersköterskan Susanne Sjöström.

När Region Blekinge beslutat om en rejäl neddragning av inhyrd personal välkomnas det av olika yrkesgrupper. Samtidigt behöver vissa verksamheter fortsätta ha hyrpersonal för att få verksamheten att gå runt.

Susanne Sjöström från Karlskrona jobbar som undersköterska på avdelning 47 på Thoraxcentrum på Blekingesjukhuset. Enligt henne skapar det merarbete att ha inhyrda sjuksköterskor som inte kan rutiner eller hittar på avdelningen.

– Vi får hjälpa dem med olika grejer – de hittar inte, berättar hon.

Hon välkomnar en minskning av andelen hyrpersonal för att få fasta kollegor och kunna arbeta i team med samma medarbetare.

I klippet berättar Susanne Sjöström om den tuffa arbetsmiljön och varför det är skönt att ha fasta kollegor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.